Foto: AFP/Scanpix

Skotijas premjerministre un Skotu Nacionālās partijas (SNP) līdere Nikola Stērdžena trešdien, izklāstot partijas programmu pirms 12. decembrī gaidāmajām Lielbritānijas parlamenta vēlēšanām, solīja panākt jaunu referendumu sarīkošanu par Skotijas neatkarību un "Brexit".

"Brexit" referendumā 2016. gadā vairums Skotijas vēlētāju nobalsoja par valsts palikšanu Eiropas Savienībā (ES), bet Lielbritānijā kopumā uzvaru guva izstāšanās atbalstītāji.

Stērdžena pārmeta lielajām Lielbritānijas politiskajām partijām "pastāvīga haosa" radīšanu kopš 2014. gada, kad notika referendums par Skotijas iespējamo atdalīšanos no Apvienotās Karalistes. Referendumā 55% vēlētāju nobalsoja par palikšanu Apvienotajā Karalistē.

"Pienācis laiks ņemt Skotijas nākotni Skotijas rokās," Glāzgovā paziņoja Stērdžena.

Viņa vēlas panākt, ka 2020. gadā tiek sarīkots otrs referendums par Skotijas neatkarību.

No 650 vietām Lielbritānijas parlamenta apakšpalātā - Pārstāvju palātā - 59 vietas ir atvēlētas Skotijai un no šīm 59 vietām SNP pašreiz kontrolē 35 vietas.

Nākamajā Pārstāvju palātas sasaukumā SNP cer kļūt par situācijas noteicējiem, kontrolējot spēku līdzsvaru.

Stērdžena sacīja, ka neatbalstīs premjerministra Borisa Džonsona pārstāvētos konservatīvos, bet būtu gatava atbalstīt leiboristu valdību, ja tā piekritīs zināmām prasībām, sevišķi, ierosinājumam par atkārtotu Skotijas neatkarības referendumu un kodolieroču izvešanai no Skotijas.

"Mēs būsim gatavi runāt ar citām partijām par progresīvas alianses izveidošanu," sacīja Stērdžena.

Sabiedriskās domas aptaujās Lielbritānijā pirms 12. decembrī gaidāmajām pirmstermiņa parlamenta vēlēšanām vadībā atrodas Konservatīvā partija, bet aptauja, ko Skotijā no 20. novembra līdz 22. novembrim veica sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums "Panelbase", liecina, ka 40% vēlētāju gatavojas balsot par SNP, kas šajā aptaujā par 12 procentpunktiem apsteidz Konservatīvo partiju.

Aptaujā, kurā piedalījās 1009 skoti, 45% respondentu pauda atbalstu idejai par Skotijas neatkarību, bet 47% iebilda pret to.

Stērdžena arī sacīja, ka lielākā daļa ieņēmumu no naftas un dabasgāzes resursiem būtu jānogulda fondā, kura mērķis būtu īstenot pasākumus cīņai ar klimta izmaiņām.

Stērdžena raksturoja Džonsonu kā "bīstamu un amatam nepiemērotu" un pareģoja, ka situācija pasliktināsies vēl vairāk, ja viņš paliks premjerministra amatā.

"Šis ir tikai sākums," viņa brīdināja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!