Foto: LETA

Finanšu sektora "kapitālais remonts" būs noslēdzies līdz ar jaunā Latvijas Bankas (LB) prezidenta iecelšanu, runājot par šonedēļ notiekošo Latvijas delegācijas uzklausīšanu par Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komitejas "Moneyval" rekomendāciju izpildi, LTV raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV).

Jau vēstīts, ka koalīcijas partijas vienojušās Latvijas Bankas prezidenta amatam virzīt centrālās bankas padomes locekļa Mārtiņa Kazāka kandidatūru. Balsojums gaidāms 12. decembra Saeimas sēdē.

Atbildot uz jautājumu par prognozējamo iznākumu, Kariņš atkārtoja, ka veiktās izmaiņas ir bijušas vērienīgas, un viņam ir pārliecība, ka visi pārmetumi ir risināti. Līdz ar to jautājums ir par ekspertu skatījumu, kā vērtēt šo rekomendāciju izpildi. "Tas vairs nav mūsu rokās," norādīja Kariņš, piebilstot, ka tagad Latvijas delegācijai ir "Moneyval" ekspertiem jāskaidro padarītais.

"Delegācija Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) vadītājas Ilzes Znotiņas vadībā ir kompetenta, spēj skaidrot, ko esam izdarījuši, arī citiem saprotamā valodā," pauda Kariņš, paužot pārliecību, ka delegācija spēs labi izskaidrot padarīto arī ekspertiem.

No Kariņa teiktā izriet, ka šogad aizturēti piecreiz vairāk finanšu līdzekļi nekā pērn, tāpat palielinājies prokuratūrai nodoto krimināllietu skaits. Premjers uzsvēra, ka nav salīdzināma situācija, kāda bijusi, kad viņš stājies amatā, ar to, kāda tā ir tagad. Kariņš norādīja, ka jau Māra Kučinska (ZZS) valdības laikā daudzas lietas finanšu sistēmā un noziedzīgu iegūtu līdzekļu novēršanas jomā ir sakārtotas, bet tieši šī gada laikā izdarītais ir "kā diena pret nakti".

"Ir jābūt stabilai, prognozējamai banku sistēmai, lai ekonomika varētu stabili attīstīties," uzsvēra Kariņš.

Iepriekš Kariņš, jautāts, vai skaļi pieteiktais "finanšu sistēmas kapitālais remonts" aprobežosies, piemēram, ar FKTK vadības nomaiņu, sacīja: "Viss sākas ar ļoti skaidru signālu no augšas. Mums šobrīd Latvijas Bankā nav vadītāja un arī FKTK nav vadītāja." Cīnoties pret naudas atmazgāšanu, gan esot mainīti arī vairāki likumi, piemēram, "piekoriģēta" legālā prezumpcija.

Kā ziņots, Strasbūrā šonedēļ Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komitejas "Moneyval" plenārsēdē skata arī Latvijas iesniegto progresa ziņojumu par piektās kārtas novērtēšanā iekļauto rekomendāciju izpildi.

Eksperti 2018. gada 23. augusta novērtējumā 40 rekomendācijām sniedza savu vērtējumu, piešķirot tehniskās atbilstības reitingus, kur Latvijas sistēma novērtēta sešām rekomendācijām kā atbilstoša, 24 rekomendācijām - lielākoties atbilstoša un desmit rekomendācijām - daļēji atbilstoša.

"Moneyval" plenārsēdē tiek vērtēts iesniegtais progresa ziņojums un Latvijas delegācijas pārstāvji ar ekspertiem pārrunās iesniegtajā ziņojumā sniegto informāciju, vienlaikus sniedzot detalizētu skaidrojumu par progresu rekomendāciju ieviešanā.

Plenārsēdes noslēgumā "Moneyval" eksperti sniegs savu vērtējumu par katru no rekomendācijām, kurās Latvija saņēma vērtējumu "daļēji atbilstoši", piešķirot jaunus tehniskās atbilstības reitingus Latvijas nelegāli iegūto līdzekļu legalizēšanas un terorisma un proliferācijas finansēšanas (NILLTPF) novēršanas sistēmas novērtējumam.

Latvijas delegāciju "Moneyval" plenārsēdē vada FID priekšniece Ilze Znotiņa, tajā Latviju pārstāv arī citas iesaistītās institūcijas, tajā skaitā Finanšu ministrija, Tieslietu ministrija, Iekšlietu ministrija, Finanšu un kapitāla tirgus komisija, un citas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!