Foto: LETA

Saeima ceturtdien ar 74 balsīm "par", vienu "pret" atbalstīja 3. decembra Ministru kabineta rīkojuma projektu par ārkārtējās situācijas atkritumu apsaimniekošanas jomā pagarināšanu Rīgā.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets 3. decembra sēdē nolēma atbalstīt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto rīkojuma projektu, kas paredz ārkārtējo situāciju pagarināt līdz 2020. gada 12. martam.

Uzstājoties debatēs vides aizsardzības un reģionālās attīstības lietu ministrs Juris Pūce (AP) sacīja, ka "slikta pārvaldība" būtu tie vārdi, kas raksturotu Rīgas domes rīcību, kā arī kritizēja pašvaldības rīcību saistībā ar atkritumu apsaimniekošanas jomas sakārtošanu. Viņš aicināja parlamentu atbalstīt ārkārtējās situācijas pagarināšanu.

Deputāts Krišjānis Feldmans (JKP) atgādināja, ka pirms aptuveni trim mēnešiem viņš no Saeimas tribīnes argumentējis, kāpēc Saeima nedrīkst piekrist ārkārtējās situācijas izsludināšanai galvaspilsētā. Viņš jau toreiz esot brīdinājis, ka parlamentāriešiem ir jābūt reālistiskiem un nedrīkst pieļaut naivumu attiecībā uz shēmotājiem Rīgas pašvaldībā, kas lēmumus nepieņemot iedzīvotāju interesēs.

Savukārt tagad Feldmans aicināja parlamentu atbalstīt ārkārtējās situācijas pagarināšanu, citādi ķīlnieku lomā šajā situācijā nonākšot rīdzinieki. Viņš ārkārtējo situāciju salīdzināja ar narkotikām, sakot, ka tad, kad vienreiz tiek izsludināta ārkārtējā situācija, tad pēc tam "nevari no tās adatas nokāpt". Viņš atzīmēja, ka pašreizējā situācijā notiek gatavošanās Rīgas domes atlaišanai un tam, lai nākamā Rīgas dome darbotos piecus gadus.

Deputāts Aldis Gobzems debatēs atzīmēja, ka, cik viņam esot zināms pēc neoficiālas informācijas, jau patlaban notiekot gatavošanās Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās, kas paredzētas 2020. gada 29. februārī.

Jau ziņots, ka Pūce valdībā šonedēļ skaidroja, ka šā gada 11. septembrī tika izsludināta ārkārtējā situācija, dodot iespēju Rīgas pašvaldībai risināt ar atkritumu apsaimniekošanas jomu saistītos neskaidros juridiskos jautājumus.

"Šajā periodā pašvaldība ir bijusi nodarbināta pati ar savām problēmām, koalīcijas krīzēm, vicemēra atbrīvošanu un atkal iecelšanu vietā un tamlīdzīgi. Tādēļ viņiem nav bijis laiks pieķerties savu darba pienākumi izpildei," kolēģiem valdības sēdē sacīja Pūce.

Viņš skaidroja, ka līdz ar 12. decembri Rīgā būtu tāda pati situācija kā septembra sākumā, jo ar šo datumu spēku zaudētu līgumi par atkritumu apsaimniekošanu, kas tika noslēgti ārkārtējās situācijas laikā.

Valdības atbalstītais rīkojums paredz, ka Rīga domei ir nepieciešams vienoties ar atkritumu apsaimniekotājiem, ka sarunu procedūras rezultātā noslēgtie līgumi ir spēkā līdz 2020. gada 12. martam. Tāpat atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu nosacījumi nedrīkst būt sliktāki par tiem, kas bija līdz 11. decembrim.

Domei arī jānodrošina, lai no 12. decembra atkritumu apsaimniekošana norisinās neatkarīgi no tā, vai līgums par atkritumu apsaimniekošanu ir noslēgts ar iepirkumu procedūras rezultātā izraudzītiem uzņēmumiem, kā arī jānodrošina, lai pagarinātās ārkārtējās situācijas laikā maksa par atkritumu apsaimniekošanu tiek piemērota atbilstoši faktiskajam atkritumu apjomam.

Tāpat Rīgas pašvaldībai nekavējoties ir jānodrošina objektīva un pilnvērtīga informācija par kārtību, kādā tiek nodrošināta sadzīves atkritumu apsaimniekošana Rīgā.

Pretējs viedoklis par ārkārtējās situācijas pagarināšanu ir pašvaldības pārstāvjiem. RD Mājokļu un vides komitejas vadītājs Vjačeslavs Stepaņenko (GKR) 2. decembrī pauda, ka valdībai nav pamata skatīt jautājumu par ārkārtas stāvokļa pagarināšanu atkritumu jomā Rīgā, jo gan valdības pamatojums, gan potenciālie draudi ir novērsti ar pašvaldības darbībām.

Viņš skaidroja, ka arī pašlaik spēkā esošie pašvaldības saistošie noteikumi nav pretrunā ar likumu, taču piebilda, ka piektdien, 29. novembrī, tika pieņemti jauni noteikumi, kam jāstājas spēkā 4. decembrī.

Jau vēstīts, ka Rīgas dome sarunu procedūras rezultātā ir panākusi vienošanos ar SIA "Clean R", SIA "Eco Baltia vide" un SIA "Lautus" par atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma nodrošināšanu visiem rīdziniekiem ar līdzšinējiem noteikumiem arī pēc 11. decembra, kad beigsies valdības šī gada 11. septembrī izsludinātā ārkārtas situācija.

Noslēgtie līgumi paredz, ka atkritumu apsaimniekotājiem ir pienākums no šā gada 12. decembra nodrošināt sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma sniegšanu, nepasliktinot pakalpojumu sniegšanas būtiskos nosacījumus, kādi klientiem bija spēkā līdz 11. decembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!