Foto: Publicitātes attēli

Ikšķiles novada pašvaldības dome otrdienas, 17. decembra, ārkārtas sēdē nolēma lūgt Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijai un Saeimai atlikt likumprojekta "Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums" izskatīšanu, līdz Eiropas Padomes Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa situācijas administratīvi teritoriālās reformas procesā atzinuma saņemšanai un izvērtēšanai, portālu "Delfi" informēja pašvaldībā.

Tāpat ir izteikts lūgums uz otro likumprojekta lasījumu, iepazīties ar Ikšķiles novada pašvaldības domes 2019. gada 2. oktobra domes ārkārtas sēdē pieņemto lēmumu "Par administratīvi teritoriālo reformu" un sagatavot grozījumus likumprojektā atbilstoši 2019. gada 2. oktobra lēmuma 3.punktam: "Lūgt Saeimas deputātiem un Valsts prezidentam neatbalstīt likumprojekta "Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums" virzību esošajā redakcijā, veikt grozījumus likumprojektā iekļaujot Ikšķiles novadu Pierīgas teritorijā un atcelt nepamatoti noteikto novadu veidošanas kritēriju par iedzīvotāju skaitu Pierīgas novados."

Gadījumā, ja komisija un Saeima secina, ka minētie priekšlikumi nav atbalstāmi, tiek izteikts lūgums izvērtēt Ikšķiles novada apvienošanu ar Salaspils novadu.

Pašvaldībā norāda, ka, neskatoties uz nepārprotamo Ikšķiles novada iedzīvotāju viedokli par teritoriālo patstāvību, 2019. gada 30. oktobrī tautas sapulcē iedzīvotāji ir norādījuši, ka gadījumā, ja nepastāv iespēja Ikšķiles novadu saglabāt kā patstāvīgu novadu, būtu jāveicina Ikšķiles novada attīstība Rīgas virzienā un jāizvērtē iespēja labprātīgi apvienoties ar kaimiņos esošiem Pierīgas novadiem.

Tāpat pašvaldībā atgādina, ka 2019. gada 30. oktobra tautas sapulcē, izskanēja viedoklis, ka Ikšķilei būtu jāapvienojas ar Salaspils novadu, ņemot vērā, ka lielākajai daļai ikšķiliešu darba vietas atrodas Rīgā un Pierīgā.

Turklāt gadījumā, ja Salaspils pilsēta būtu novada centrs, tas būtu ērtāk sasniedzams Ikšķiles novada iedzīvotājiem, kuri ik dienu dodas Rīgas virzienā.

Arī izvērtējot sociālekonomiskos rādītājus, Ikšķiles un Salaspils novadiem tie ir līdzīgi, kā arī abiem novadiem ir līdzīgas prioritātes un attīstības perspektīvas. Tādēļ, gadījumā, ja nepastāv iespējas saglabāt Ikšķiles novadu kā patstāvīgu novadu, lietderīgi būtu veikt grozījumus likumprojektā un Ikšķiles novadu pievienot Salaspils novadam.

Arī ministrs Juris Pūce (AP) ir norādījis, ka, apvienojoties ar Salaspils novadu, Ikšķiles novads būtu izpildījis visus kritērijus, lai tiktu atzīts par Pierīgas novadu, atzīmē pašvaldībā.

"Delfi" jau rakstīja, ka 7. novembrī pēc vairāku stundu debatēm un trauksmaina rīta, kad pie Saeimas ēkas protestēja iespaidīgs skaits reģionu un pašvaldību pārstāvju, Saeima konceptuāli atbalstījusi "Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu", kas paredz no 2021. gada vidus Latvijā izveidot 39 pašvaldības esošo 119 vietā.

Jau pēc likumprojekta atbalstīšanas Saeima arī nobalsoja par speciālas komisijas izveidošanu Saeimā, kura uzņemtos īpašu atbildību par valsts nākotnei svarīgo reformu.

Valdība 15. oktobrī apstiprināja likumprojektu "Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums". Dienu pirms valdības sēdes pēc valdošajā koalīcijā panāktās vienošanās pēdējā brīdī tika precizēts likumprojekts, paredzot pēc reformas izveidot 39 pašvaldības – 5 republikas nozīmes pilsētas un 34 novadus.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) sēdē sacīja, ka darba process pie administratīvi teritoriālās reformas tagad pārcelsies uz Saeimu. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija turpinās izvērtēt visus priekšlikumus, kas parādīsies diskusiju gaitā Saeimā, lai iznākumā tiktu pieņemts valsts interesēm labākais lēmums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!