Foto: Saeimas administrācija

Saeima ceturtdien ārkārtas sēdē noraidīja Jaunās konservatīvās partijas rosināto lēmumprojektu apturēt Valsts drošības dienesta ēkas būvniecību Teikas apkaimē. Par šo lēmumprojektu nobalsoja 25 deputāti, pret bija 54, bet atturējās četri.

Debates par šo lēmumprojektu ilga vairāk nekā stundu, uzrādot pretišķības valdošās koalīcijas iekšienē. Līdz ar JKP frakciju par lēmumprojektu nobalsoja arī pie frakcijām nepiederošais Artuss Kaimiņš. Četras no valdošās koalīcijas piecām frakcijām jau iepriekš norādījušas, ka neatbalsta šo JKP gājienu, tāpēc koalīcijas iekšējā spriedze izpaudās arī debatēs Saeimas sēžu zālē.

JKP virzītajā lēmumprojektā bija paredzēts Saeimai uzdot valdībai nekavējoties apturēt VDD celtniecību konkrētajā vietā atbilstoši Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma prasībām.

JKP Saeimas frakcijas vadītājs Juris Jurašs debatēs par lēmumprojektu sacīja, ka tā mērķis ir novērst nodokļu maksātāju naudas izšķērdēšanu. Ēkas būvniecības nodoms atklāti konfliktē ar sabiedrības vēlmi tur redzēt parku. Neattaisnojama ir slepenība un sabiedrības vēlmju neuzklausīšana, sacīja Jurašs, norādot, ka pamatā varētu būt kādi neleģitīmi mērķi. JKP un Tieslietu ministrija rosina būvēt ēku piemērotākā vietā, kas būtu arī lētāk.

Parks ir nepieciešams Teikā, uzsvēra Jurašs, brīdinot par totalitārisma iezīmēm un draudiem pret aktīvistiem diskusijas par VDD ēku gaitā. Jurašs arī sacīja, ka esot saņēmis mājienus no specdienestiem, pret viņu tiekot rīkota nomelnošanas kampaņa un, iespējams, ka tiks safabricēts kriminālprocess.

Deputāts Juris Rancāns (JKP) sacīja, ka Nacionālās drošības komisijā (NDK) nebija vienprātības par šo jautājumu, un pat, ja bija, "vienprātība vēl neko neliecina par prātu". Rancāns uzskata, ka valsts var ietaupīt daudzus miljonus būvniecībā un uzturēšanas izmaksās, tāpēc aicināja pārskatīt projektu un līdzekļus novirzīt izdienas pensijām iekšlietu struktūrām. Rancāns arī vērsās pie kolēģiem "Attīstībai/Par" frakcijā, aicinot atbalstīt, jo "jūsu saraksta Rīgas domes kandidāti Māris Kalējs un Selīna Vancāne 28. maijā rīko protesta akciju pret ēkas būvniecību".

NDK vadītājs Māris Kučinskis (ZZS) sacīja, ka komisija detalizēti izskatīja jautājumu un secināja, ka VDD ēkas būvniecības ir neatliekama prioritāte un nav atliekama pašreizējos drošības apstākļos. Jebkurš jauns projekts tagad zaudētu naudu un laiku, teica deputāts. Sabiedriskās apspriešanas par teritoriju bijušas vairākas gadu gaitā, bet teritorija nekad nav bijusi paredzēta parkam. Iniciatīva par parku parādījās tikai laikā, kad "Jaunā Teika" pārdeva dzīvokļus ar skatu uz parku, teica Kučinskis, piebilsot, ka uzņēmuma "Labie koki" arboristi ir izvērtējuši visu koku stāvokli un tas tiks ņemts vērā būvniecībā.

Nikolajs Kabanovs (S) norādīja, ka Teikas iedzīvotājiem netālu ir Biķernieku mežs, bet parku trūkst daudzās Rīgas nomalēs un apkaimēs. Viņš rosina būvēt pazemes kompleksu zem sporta laukuma, lai ārvalstu dienesti nenojauš, kas tur īsti notiek.

Deputāts Krišjānis Feldmans (JKP) prasīja, kur VDD darbinieki novietos automašīnas, jo uz ielas tās varēs identificēt un darbinieki būs apdraudēti. Tāpat nav skaidrs, kur tiks novietotas dienesta automašīnas. Deputātu nodarbina arī fakts, ka no apkārtējiem namiem varēs no augšas novērot ēku un tās komunikācijas. Feldmans uzskata, ka šādu un līdzīgu apstākļu dēļ šī vieta ir nepiemērota drošības iestādes ēkai.

Anita Muižniece (JKP) norādīja uz problēmu, ka šajā jautājumā valsts cīnās ar saviem iedzīvotājiem un konfliktu tikai vairo slepenības plīvurs un dīvainas darbības. "Īsti veco laiku stilā," sacīja Muižniece, norādot, ka ēka, ne jau VDD, tiek nostādīta pāri 15 tūkstošiem iedzīvotāju.

"Attīstībai/Par" frakcijas līderis Daniels Pavļuts pateicās iedzīvotājiem, kas norādījuši uz patiesu un jau sen esošu problēmu, ka Teikā nav parka, un tā ir Rīgas domes atbildība gadu garumā. Strādājot ND, deputāts pārliecinājies, ka viss process ar VDD ēku ir bijis saprātīgs un pamatots. Deputāts neredz pretrunu starp vēlmi pēc parka un VDD ēku. Jau tagad Rīgas dome ir sākusi rīkoties un parks taps pie 45. vidusskolas, uzsvēra Pavļuts.

Valērijs Agešins (S) pauda viedokli, ka te ir slēptas intereses un JKP priekšvēlēšanu kampaņa, nevis tiešām vēlme pēc parka. "JKP kaulējas ar koalīcijas partneriem pēc neiegūstamiem labumiem," atgādināja deputāts, norādot, ka parks tur nekad nav bijis paredzēts, un arī daudz nodokļu maksātāju naudas jau iztērēts. Atbildība jāprasa no tiem, kas sola to, kas tur nekad nav bijis paredzēts, teica Agešins.

Deputāts Jānis Butāns (JKP) sacīja, ka neviens neapšauba, ka jaunas ēkas vajag daudzām struktūrām un dienestiem, tomēr vēsturiski šajā vietā ir bijis par ziedojumiem iekārtots velotreks, kas darbojies ilgus gadus. Tā ir Rīgas domes atbildība, ka šādā vietā, kur ilgus gadus bijusi zona sporta aktivitātēm, ir ieplānota apbūve. Butānu un apkaimes 30 tūkstošus iedzīvotājus aizvainojot, ja saka, ka viņi pārstāv viena nekustamā īpašuma attīstītāja intereses. Butāns sacīja, ka, ejot pret iedzīvotāju interesēm, valsts drošība netiks vairota.

"KPV LV" deputāts Ralfs Nemiro debatēs sacīja, ka piedāvātais lēmumprojekts ir absurds, jo norāda uz nevajadzību izšķērdēt līdzekļus, bet, ceļot jaunu ēku citā vietā, tiktu izšķērdēta nauda. VDD labi strādā, aiztur likumpārkāpējus, stiprs dienests ir visu interesēs, un to nevajag vājināt. Parks Teikā ir vajadzīgs un par to diskusijas notiek, piebilda Nemiro.

Pie frakcijām nepiederošais deputāts Aldis Gobzems norādīja uz JKP divkosību, tagad iebilstot pret VDD ēkas būvniecību Teikā, jo JKP iepriekš ir balsojusi par valsts budžetu, kur paredzēti līdzekļi arī šim projektam.

Viktors Valainis (ZZS) iestarpināja, ka Rīgā ir jācīnās par katru koku, jo pārāk daudz koku Rīgā tiek izcirsti bez jebkāda izvērtējuma. Tāpēc ir labi, ka šim jautājumam tagad ir pievērsta politiķu uzmanība, teica Valainis, aicinot politiķus ar savu piemēru atbalstīt zaļu dzīves veidu.

JKP deputāts Sandis Riekstiņš kolēģiem atgādināja, ka frakcija nekad nav teikusi, ka VDD vispār nav vajadzīga jauna ēka.

Didzis Šmits norādīja, ka muļķība izdarīta jau sākumā, kad "kāds iedomājās, ka Rīgas centrā var slepus uzcelt ēku", un pārējie notikumi jau loģiski no tās izrietēja.

Jūlija Stepaņenko ieteica padomāt, vai Covid-19 pandēmijas radītās krīzes dēļ nebūtu jāapsver iespēja pārskatīt dažādus lielus projektus, piemēram, "Rail Baltica", kuras lietderību jau apšaubot Igaunijā. JKP lieki musina Teikas iedzīvotājus, jo jautājums tāpat ir izlemts, norādīja Stepaņenko. Viņa arī pārmeta, ka koalīcija nav iekšienē šos jautājumus spējusi atrisināt.

Ēriks Pucens (KPV LV) atgādināja, ka, balsojot par budžetu, visi tiešām zināja, par kādām ēkām balso. Pucens arī pauda cerību, ka Butāns kā Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs cīnīsies arī par katra koka saglabāšanu "Rail Baltica" projektā.

Sergejs Dolgopolovs (S) sacīja, ka īstais jautājums, par ko būtu jārunā, ir tas, kā mēs izmantojam jau esošos valsts īpašumus.

Linda Ozola (JKP) uzsvēra, ka Saeima ir augstākā lēmēja Latvijā, tādēļ "nekas vēl nav izlemts, pirms Saeima nav lēmusi". Viņa arī pauda faktu, ka tieslietu ministram neesot bijusi iespēja saņemt visu prasīto informāciju par šo projektu.

Armands Krauze (ZZS) ar agronoma pieredzi sprieda, ka par katru vecu koku nav jācīnās, jo ir jāvērtē, vai koki vecuma dēļ nav bīstami. Krauze bērnībā esot braucis ar velosipēdu Teikas velotrekā un atcerējās, ka koki traucējuši trenēties, jo koku lapotne kavēja koka klājuma treka ātru izžūšanu pēc lietus. Krauze sacīja, ka tā vienmēr bijusi būve, jo velotreks ir būve nevis parks.

Raivis Dzintars (NA) aizrādīja kolēģiem, ka nav jāsaista dienesta darba efektivitāte ar ēkas celšanu. NDK ir vērtējusi un lēmusi, nacionālās drošības interesēs ir celt VDD ēku šajā vietā, atgādināja Dzintars, aicinot neuzvesties kā "dīvāna ekspertiem". Deputāts sacīja, ka, ja tagad apturētu šo projektu, kurā jau ieguldīts daudz naudas un darba, jauna VDD ēka varētu netapt nekad.

Ļubova Švecova (S) debatēs pieminēja Juraša sievas advokātes Allas Jurašas saikni ar klientiem, kas iekļauti valstij nevēlamo personu sarakstā, tāpēc apšaubīja Juraša patiesos mērķus šajā lietā.

Regīna Ločmele-Luņova (S) uzskaitīja, kādi parki Rīgā atjaunot bijušā mēra Nila Ušakova (S) laikā, kā arī norādīja, ka neviens koks Rīgā netiek nocirsts bez izvērtējuma.

Deputāts un bijušais iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV) sacīja, ka VDD ēkas jautājums ir aktuāls jau kopš 2000. gadu sākuma, krīze ieviesa savas korekcijas, bet pēc tam atkal darbs atsākās, tādējādi tas ir ilga laika projekts. "Dienests ir pelnījis ēku," teica Kozlovskis, aicinot uzticēties ekspertiem un domāt par nacionālo drošību.

Rihards Kols (NA) pauda nožēlu, ka diskusija nonākusi līdz "slimīgai trivializēšanai". Deputāts Ivars Zariņš (S) teica, ka būtu ar mieru atbalstīt JKP, ja argumentācija un patiesās intereses būtu skaidras.

Jau ziņots, ka Saeimas NDK savā atzinumā pauda viedokli, ka VDD jaunās ēkas būvniecības atlikšana vai kavēšana pašreizējos drošības apstākļos nav pieļaujama un ēka ir jāceļ noskatītajā vietā Rīgā, bijušā velotreka vietā Brīvības ielā, kas vienīgā atbilst dienesta vajadzībām.

NDK izvērtēja iedzīvotāju iniciatīvu par parka atjaunošanu šajā teritorijā. Parakstu vākšana par iedzīvotāju iniciatīvu tika sākta un norisinājās, pirms tika atslepenota un kļuva publiski pieejama informācija par VDD ēkas celšanu šajā vietā.

NDK formulējusi atzinumu uz sešām lapām, kurā rekomendē turpināt VDD ēkas būvēšanas darbus atbilstoši saskaņotajam būvprojektam. Atzinumā pausta nostāja, ka ēka ir nepieciešama, jo VDD spējas pilnvērtīgi reaģēt uz mūsdienu drošības izaicinājumiem ir viens no valsts nacionālās drošības stūrakmeņiem, no kā atkarīga gan visas valsts, gan atsevišķi katra iedzīvotāja drošība.

Komisija aicina Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentu paredzēt labiekārtotas sporta un atpūtas vietas ierīkošanu teritorijā pie Rīgas 45.vidusskolas.

Savukārt Teikas apkaimes biedrības valdes priekšsēdētāja Selīna Vancāne pauda viedokli, ka NDK atzinums esot formāla atrakstīšanās, kurā nav iekļauts neviens jauns arguments.

Pērn Teikas apkaimes biedrībai, Rīgas apkaimju aliansei, biedrībai "Pilsēta cilvēkiem" un inovāciju kustībai "Vefresh" izdevās savākt vairāk nekā 15 500 iedzīvotāju parakstu, lai minētajā teritorijā tiktu izveidots parks. Parakstu vākšana tika sākta, "lai nepieļautu vairāku desmitu ilggadīgu koku izciršanu un atjaunotu publisku zaļo zonu bijušajā velotreka "Marss" teritorijā".

Vēstules autori aicina ievērot tūkstošiem iedzīvotāju vēlmi saglabāt kokus un izveidot parku Brīvības gatvē 207 vismaz līdz brīdim, kamēr tiks sarīkota sabiedriskā apspriešana, lai pēc būtības izvērtētu gan sabiedrības, gan valsts drošības intereses.

Rīgā, bijušā velotreka "Marss" vietā, plānots būvēt jaunu ēku VDD. Lēmums par jaunas VDD ēkas celšanu šajā vietā pieņemts 2017. gadā, bet šogad tikšot sākta būvniecība. VDD līdz šim neesot informējis sabiedrību par ieceri, jo neesot bijis tiesīgs publiskot informāciju, lai nepārkāptu likuma "Par valsts noslēpumu" normas. Tomēr tagad, ņemot vērā sabiedrības interesi, pieņemts lēmums deklasificēt daļu informācijas par plānoto VDD attīstības projektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!