Foto: DELFI
Ceturtdienas, 28. maija, rītā teju visas Brīvības ielas garumā vienlaicīgi norisinājās 16 piketi pret plānoto Valsts drošības dienesta (VDD) ēkas būvniecību Brīvības gatvē 207, bijušā velotreka "Marss" teritorijā. Tiešraidi no akcijas norises vietas bija iespējams vērot portālā "Delfi".

Protestētāji bija pulcējušies aptuveni četrus kilometrus garā cilvēku rindā no Brīvības pieminekļa līdz bijušā veltoreka "Marss" teritorijai. Izņēmums bija Gaisa tilts, kur aktīvisti nebija novērojami.

Cilvēki galvenokārt ievēroja divu metru distanci, un daļa aktīvistu valkāja elpceļu aizsegus, piemēram, sejas maskas. Piketus uzraudzīja arī pašvaldības policijas amatpersonas, nepieciešamības gadījumā aizrādot par savstarpējās distances ievērošanu, kā arī lūdzot neatrasties ceļa brauktuves daļai tuvāk par vienu metru.

Katrs sastaptais aktīvists rokās turēja plakātu, kurus pārsvarā rotāja uzraksts "Neesi cirvis" un aicinājumi bijušā velotreka teritorijā saglabāt kokus.

Pie Brīvības pieminekļa sastaptā Sandra skaidroja, ka viņa ir par zaļu un veselīgu vidi, tādēļ viņai nav pieņemama koku izciršana. Vienlaikus viņa iebilst, ka valdība manipulē ar informāciju un melo saistībā ar VDD ēkas būvniecību. "Gan caurspīdīgums, gan atklātība, gan zaļa Rīga un sakārtota vide," ir principi, par ko iestājas piketētāja.

"Zinu, ka tepat Rīgā, uz Mežaparka pusi, taisās nocirst vienu aleju pilnu ar kokiem. Man tas nepatīk, jo koki cilvēkiem mums dod skābekli. Ja Rīgā nocirtīs visus kokus, tad mēs nevarēsim elpot," teica 4. klases skolēns Adrians, kurš par piketu uzzināja ceturtdienas rītā, pa savu mājas logu pamanot, ka cilvēki Brīvības ielā pulcējas ar plakātiem. Tādēļ arī viņš ātri sagatavojis plakātu un pievienojies aktīvistiem.

Savukārt Toms, apbruņojies ar kafiju, plakātu "Neesi cirvis" un savu vietu atradis pie Rīgas Jaunās Sv.Ģertrūdes baznīcas, uzskata, ka Rīgas centrā katrs stūrītis ir aizpildīts, tā vietā būtu nepieciešams vairāk taisīt parkus.

"To ēku arī varētu celt blakus Valsts ieņēmumu dienesta ēkai, kur blakus ir pļava. Kāpēc ir jānes nost veca un vēsturiska vieta un kāpēc tiek ignorēti 15 000 cilvēku paraksti?" retoriski vaicāja piketētājs.

Cits piketētājs Tomu papildināja, no desmit metru attāluma iesaucoties "Rīdziniekiem Rīga ir vienīgās mājas".

Portāls "Delfi" novēroja, ka ap pulksten 10.15 protestētāji vairs nebija manāmi, izņemot pāris aktīvistus, kas ar plakātiem rokās pameta Brīvības ielu, lai dotos tālāk savas ikdienas gaitās.

Savukārt Valsts policijas pārstāve Gita Gžibovska norādīja, ka pikets ir aizvadīts mierīgi un pārkāpumu protokols nevienam aktīvistam nav noformēts.

Aktīvisti iepriekš skaidroja, ka piketa mērķis ir vērst uzmanību pilsoniskai aktivitātei par Marsa parka – koku, kultūras un vēsturei nozīmīgas teritorijas – saglabāšanu.

Rīgas domes pārstāvis Uģis Vidauskis 27. maija pēcpusdienā portālam "Delfi" norādīja, ka iesniegumi par piketu organizēšanu ir iesniegti likumā noteiktajā kārtībā, un pašvaldības rīcībā nav tādas informācijas, kas liktu īstenot kādus ierobežojošus pasākumus.

Vienlaikus pašvaldība kopā ar policijas amatpersonām ir tikusies ar organizatoriem. Aktīvisti vēlreiz apliecinājuši, ka piketu laikā ievēros visus valstī spēkā esošos noteikumus par pulcēšanos un distancēšanos.

Lai ievērotu Covid-19 noteiktos ierobežojumus, tika pieteikti 16 dažādi protesti, kuros pulcējās ne vairāk kā 25 cilvēku.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka 21. maijā Saeima ārkārtas sēdē pēc aptuveni stundu garām debatēm noraidīja Jaunās konservatīvās partijas rosināto lēmumprojektu apturēt VDD ēkas būvniecību Teikas apkaimē. Par šo lēmumprojektu nobalsoja 25 deputāti, pret bija 54, bet atturējās četri.

Saeimas Nacionālās drošības komisija (NDK) 6. maijā savā atzinumā pauda viedokli, ka VDD jaunās ēkas būvniecības atlikšana vai kavēšana pašreizējos drošības apstākļos nav pieļaujama un ēka ir jāceļ noskatītajā vietā.

NDK izvērtēja iedzīvotāju iniciatīvu par parka atjaunošanu šajā teritorijā. Parakstu vākšana par iedzīvotāju iniciatīvu tika sākta un norisinājās, pirms tika atslepenota un kļuva publiski pieejama informācija par VDD ēkas celšanu šajā vietā.

Savukārt Teikas apkaimes biedrības valdes priekšsēdētāja Selīna Vancāne pauda viedokli, ka NDK atzinums esot formāla atrakstīšanās, kurā nav iekļauts neviens jauns arguments.

Pērn Teikas apkaimes biedrībai, Rīgas apkaimju aliansei, biedrībai "Pilsēta cilvēkiem" un inovāciju kustībai "Vefresh" izdevās savākt vairāk nekā 15 500 iedzīvotāju parakstu, lai minētajā teritorijā tiktu izveidots parks. Parakstu vākšana tika sākta, "lai nepieļautu vairāku desmitu ilggadīgu koku izciršanu un atjaunotu publisku zaļo zonu bijušajā velotreka "Marss" teritorijā".

Vēstules autori aicināja ievērot tūkstošiem iedzīvotāju vēlmi saglabāt kokus un izveidot parku Brīvības gatvē 207 vismaz līdz brīdim, kamēr tiks sarīkota sabiedriskā apspriešana, lai pēc būtības izvērtētu gan sabiedrības, gan valsts drošības intereses.

Iepriekš jau ziņots, ka lēmums par jaunas VDD ēkas celšanu šajā vietā pieņemts 2017. gadā, bet šogad tikšot sākta būvniecība. VDD līdz šim neesot informējis sabiedrību par ieceri, jo neesot bijis tiesīgs publiskot informāciju, lai nepārkāptu likuma "Par valsts noslēpumu" normas. Tomēr tagad, ņemot vērā sabiedrības interesi, pieņemts lēmums deklasificēt daļu informācijas par plānoto VDD attīstības projektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!