Foto: LETA
Covid-19 saslimstība Daugavpilī tiek kontrolēta un visi atbildīgie dienesti ir gatavi darbam, paziņojumā iedzīvotājus mierina pilsētas mērs Igors Prelatovs ("Mūsu partija").

Kopumā ar Covid-19 uzliesmojumu Daugavpils Ledus sporta skolā ir saistīti 40 gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati. Kā uzskata mērs, pašvaldība uz šo Covid-19 uzliesmojumu reaģēja ļoti ātri, veicot visus nepieciešamos piesardzības pasākumus un kontaktpersonu izolāciju.

Prelatovs aicina pilsētniekus "nespekulēt ar esošo situāciju un neizmantot cilvēkus kā manipulācijas instrumentu". "Šī situācija nekādā veidā nav saistīta ar publiskajiem pasākumiem, kas notika mūsu pilsētā. Visi publiskie pasākumi, kas divu mēnešu garumā tika aizvadīti pilsētā, norisinājās svaigā gaisā, un visu šo laiku Daugavpilī saglabājās ļoti zems saslimstības līmenis," uzsver pilsētas mērs.

Saslimšana notikusi Ledus skolā, pēc hokeja spēles starp Daugavpils un Rīgas komandām. "Pilsētniekus aicinu nepakļauties mākslīgi radītai ažiotāžai, situācija tiek kontrolēta un visi atbildīgie dienesti ir gatavi darbam esošajā situācijā," norāda Prelatovs.

Jau ziņots, ka Covid-19 izplatības dēļ Veselības ministrija rosina Daugavpilī un Kuldīgā ieviest divu nedēļu ierobežojumus.

30. septembrī valdības ārkārtas sēdē veselības ministre Ilze Viņķele (AP) informēja par aktuālo situāciju ar Covid-19 izplatību, norādot, ka Latvijā ir vērojami divi lieli vīrusa uzliesmojumi – Daugavpilī un Kuldīgā, un viens mazāks – Olainē.

Analizējot datus par situāciju Daugavpilī, Viņķele atzina, ka šajā pilsētā Covid-19 inficēšanās lielākoties notiek bērnu un jauniešu vidū vecumā no desmit līdz 19 gadiem. Inficēšanās ar Covid-19 galvenokārt saistīta ar sporta aktivitātēm, proti, sporta komandām un to apkalpojošo personālu.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību Daugavpilī un Kuldīgā, Viņķele aicināja šajās pilsētās uz divām nedēļām ieviest ierobežojošus pasākumus, proti, uz divām nedēļām pārtraukt interešu izglītības aktivitātes, sabiedriskās ēdināšanās pakalpojumu darba laiku ierobežot līdz pusnaktij, ļaujot pie galdiņa atrasties ne vairāk kā astoņiem cilvēkiem, kā arī uzliekot pienākumu valkāt sejas maskas sabiedriskajā transportā un vietās, kurās nav iespējams ievērot distanci.

Tāpat pašvaldības un valsts iestādes tiek aicinātas strādāt attālināti.

Pēc veselības ministres teiktā, lai ieviestu šādus lokālus ierobežojumus, nepieciešams Ministru prezidenta rīkojums. Iespējams, tāds varētu tapt šīs dienas laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!