Foto: LETA
Nav pierādījumu, lai Latvijā varētu rekomendēt pagarināt laiku starp pirmās un otrās Covid-19 vakcīnas saņemšanu vai lielāku uzsvaru likt uz vienu vakcīnu, trešdien medijiem norādīja Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska.

Preses konferencē aicināta komentēt situāciju, ka ir valstis, kas izvēlas pagarināt laiku starp pirmo un otro vakcīnu vai arī uzsvaru likt uz vienu vakcīnas devu, Zavadska atklāja, ka trešdien bija sasaukta Imunizācijas valsts padomes sēde, kurā tika diskutēts arī par šo jautājumu. Kā skaidroja Zavadska, visi padomes locekļi bija vienisprātis, ka "mums nav pierādījumu, lai šādu rekomendāciju izsvērtu, izskatītu vai par to sāktu domāt".

Nav zinātniski pamatotu datu un informācijas, lai apgalvotu cilvēkiem, ka viņi var paļauties, piemēram, ka divus vai trīs mēnešus pēc pirmās devas aizsardzība būs pietiekama. Tāpat nav pasaulē noteikts, ka nepieciešamais antivielu līmenis, kas būtu uzskatāms kā aizsargājošs, šādā periodā tiktu sasniegts.

"Nav pietiekamu datu, lai tas būtu atbalstāms lēmums," uzsvēra Zavadska.

Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktors Svens Henkuzens papildināja, ka, lai būtu maksimāli izmantotas pieejamās zāļu devas, "mēs, tāpat kā citas Eiropas valstis, esam rekomendējuši vakcinācijas kabinetiem izmantot sesto devu, ja viņiem paliek pāri šī viena deva, kur var ievilkt šļircē tik, cik ir nepieciešams". ZVA rekomendē to nemest ārā, bet arī izmantot vakcinēšanai, kā to dara arī citās Eiropas valstīs.

Jau ziņots, ka trešdien Eiropas Savienībā apstiprināta jau otrā vakcīna pret Covid-19 saslimšanu - "Moderna".

Eiropas Zāļu aģentūras direktore Emera Kuka norādīja, ka "Moderna" vakcīna būs vēl viens instruments, kas palīdzēs pārvarēt pandēmiju.

Vakcīna, kas ir jau otrā ES apstiprinātā nepilna gada laikā kopš Pasaules Veselības organizācijas (PVO) paziņojuma par pandēmiju, ir pierādījums visiem centieniem un apņēmībai, kas ieguldīti cīņā ar Covid-19, norādīja Kuka.

Kā ziņots, Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) 21. decembrī paziņoja, ka apstiprinājusi farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu Eiropas Savienībā (ES), paverot ceļu vakcinācijas uzsākšanai tuvākajās dienās. 26. decembrī Latvija saņēma pirmo kravu ar 9750 farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās vakcīnas pret Covid-19 devām.

28. decembrī Latvijā sākta vakcinācija pret Covid-19, kā pirmajiem to saņemot veselības aprūpes darbiniekiem, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem slimnīcās, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem.

Covid-19 vakcīnas tiks apmaksātas no valsts budžeta. Veselības ministrijas stratēģija paredz, ka Latvijā vakcinācija notiks pakāpeniski. Vispirms vakcinēs medicīnas darbiniekus, savukārt pēc tam sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, tiem sekos citi cilvēki, kuri ir riska grupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!