Foto: LETA

Rīgas dome trešdien, 27. janvārī, plāno apstiprināt pilsētas 2021. gada budžetu, liecina domes sēdes darba kārtība.

Jau vēstīts, ka šogad pašvaldības plānotie ieņēmumi veido 916 miljonus, bet izdevumi – 1,04 miljardus eiro.

Šogad budžeta prioritātes ir trīs – sociālā drošība un sociālo pakalpojumu pieejamība, pirmsskolas izglītības pieejamība un iesākto infrastruktūras projektu pabeigšana un jaunu projektēšana.

Lielākās pozīcijas, kas veidos Rīgas ienākumus, ir Iedzīvotāju ienākumu nodoklis (IIN) 559,4 miljonu eiro apmērā, kā arī nekustamā īpašuma nodoklis 110 miljonu eiro apmērā.

Lielākā ietekme uz pašvaldības IIN dinamiku būs pašvaldību budžetu īpatsvara samazinājumam no 80% līdz 75% IIN pārdalē, kā noteikts likumā "Par valsts budžetu 2021. gadam". Rīgas pilsētas pašvaldības potenciālie ieņēmumi tā rezultātā samazināsies par apmēram 29 miljoniem eiro.

Savukārt lielākā izdevumu pozīcija, kur dome plāno pavērt savu maciņu, ir izglītība – tai plānots tērēt 404 miljonus eiro. Plānots pirmsskolas pedagogiem par 40 eiro celt algas, savukārt pedagogiem, uzsākot jauno mācību gadu, plānotas piemaksas 75 eiro apmērā.

Tāpat ierēķināts finansējums grupu pielāgošanai mācībām ar latviešu valodas mācību programmu un turpinās brīvpusdienu nodrošināšana visiem izglītības iestāžu audzēkņiem.

Izglītības nozarei ir ieplānots arī vislielākais valsts budžeta transfertu apjoms – 133,8 miljoni eiro, no tiem Eiropas Savienības līdzfinansēto projektu realizācijai transfertu finansējums 7,9 miljoni eiro un Izglītības un zinātnes ministrijas transfertu apjoms 125,9 miljoni eiro.

Daudz tiks tērēts arī ekonomiskās darbības nozarei – 2021. gada izdevumi plānoti 247,5 miljonu eiro apmērā. Tas ietver izdevumus satiksmes infrastruktūras, sabiedriskā transporta programmu realizācijai, ielu uzturēšanai, Rīgas pilsētas būvvaldei, Rīgas pašvaldības aģentūrai "Rīgas pilsētas arhitekta birojs", tūrisma nozares programmām, zemes, uz kuras atrodas pašvaldības institūcijas, atpirkšanai un nekustamā īpašuma iegādei pašvaldības izpildinstitūciju vajadzībām.

Valsts dotācija pašvaldības autoceļiem un ielām plānota 11,5 miljonu eiro apmērā, bet sabiedriskā transporta pakalpojumiem – 8,2 miljonu eiro apmērā (pašvaldības dotācija sastāda 119,1 miljonus eiro). Eiropas Savienības līdzfinansēto projektu realizācijai Rīga tērēs 24,5 miljonus eiro.

Kā atsevišķi no budžeta skatāms jautājums sēdes darba kārtībā ielikts jautājums par darba samaksu Rīgas domē. Lēmumprojekts paredz apstiprināt Rīgas mēra, vicemēru, domes komiteju priekšsēdētāju un to vietnieku, deputātu, domes Administratīvās komisijas locekļu un Rīgas pilsētas zemes komisijas locekļu mēnešalgas likmi, kas paredz algas pieaugumu.

Jāatgādina, ka valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums nosaka, ka mēnešalgas apmēru veido vidējā alga un inflācija. Vienlaikus jānorāda, ka vairākām valsts un pašvaldību amatpersonām alga šogad ir "iesaldēta", atstājot to pagājušā gada līmenī, tādējādi solidarizējoties ar sabiedrību Covid-19 krīzes laikā.

Jau vēstīts, ka budžets pagājušajā nedēļā tika skatīts domes Finanšu un administrācijas lietu komitejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!