Foto: DELFI

No 22. februāra Rīgas pašvaldības iestāžu un kapitālsabiedrību teritorijās esošajās ietvēs ziemas periodā būs jāizmanto dabai draudzīgāki pretslīdes materiāli, otrdien, 16. februārī, lēma Rīgas domes Satiksmes un transporta un Mājokļu un vides komiteju deputāti.

Vadlīnijas būs kā rekomendācija pašvaldības iestādēm un kapitālsabiedrībām, bet citiem apsaimniekotajiem to ievērošana būtu balstīta brīvprātības principā.

Vadlīniju projekts nosaka, ka sāls kā pretslīdes materiāls netiek aizliegts. To būs ļauts lietot gadījumos, ja uz ietves veidojas melnais ledus, citos gadījumos apsaimniekotājam būs aicinājums lietot citus pretslīdes materiālus, piemēram, smilti, dolomīta šķembas un citus, kas, apstākļiem uzlabojoties, tiktu satīrīti, neveicinot piesārņotas ietves. Vadlīniju mērķis ir strādāt pie izpratnes, nevis sodīšanas, iepriekš norādīja deputāti.

Jau vēstīts, ka vadlīnijas paredz, ka turpmāk būs jānodrošina, ka ietves no sākuma tiek attīrītas mehāniski un tikai tad, ja nepieciešams, tiek pielietoti dabai draudzīgi pretslīdes materiāli, piemēram, smiltis vai šķembas, nevis sāls.

Vadlīnijās noteikts, ka sāli var lietot tikai gadījumos, ja uz ietves veidojas melnais ledus, un tādā gadījumā to labāk lietot kā sāls un smilšu maisījumu, samazinot nepieciešamo sāls daudzumu.

Tāpat tiek aizliegts notīrīto sniegu un ledu novietot pret māju sienām, savukārt pēc ziemas sezonas beigām veikt apstādījumu laistīšanu, lai samazinātu sāls koncentrāciju apdobju augsnē.

Mēģinājumi ierobežot sāls kaisīšanu ielās ir bijuši arī iepriekšējā domes sasaukumā, kad tika noteiktas sešas ielas, kurās nekaisīs sāli, bet tikai veiks sniega attīrīšanu.

Eksperiments nākamajā ziemā gan netika turpināts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!