Foto: Shutterstock

Māju īpašniekiem un apsaimniekotājiem turpmāk būs jānodrošina, ka ietves no sākuma tiek attīrītas mehāniski un tikai tad, ja nepieciešams, tiek pielietoti dabai draudzīgi pretslīdes materiāli, piemēram, smilts vai šķembas, nevis sāls, otrdien Rīgas domes Mājokļu un vides komitejā lēma deputāti.

Galīgo lēmumu plānots pieņemt nākamnedēļ, apvienotajā Rīgas domes Satiksmes un transportu lietu un Mājokļu un vides komiteju sēdē.

Otrdien tika skatīts vadlīniju projekts, kas paredz dabai un gājējiem draudzīgāku ielu un ietvju tīrīšanu ziemas periodā.

Tajā teikts, ka māju īpašniekiem vai apsaimniekotājiem būs jānodrošina brīva piekļuve gājēju pārejām un citām gājējiem paredzētām zonām, kā arī jānodrošina, lai mehāniski notīrītais sniegs netiek nobīdīts uz riteņbraucējiem un gājējiem paredzētās infrastruktūras.

Savukārt, lai mazinātu sāls kā pretslīdes materiāla izmantošanu, tiek noteikts sākotnēji veikt mehānisku ietvju attīrīšanu no sniega un ledus un tikai tad lemt par pretslīdes materiālu lietošanu, izvēloties, piemēram, smiltis vai granīta sīkšķembas, nevis sāli.

Vadlīnijās noteikts, ka sāli var lietot tikai gadījumos, ja uz ietves veidojas melnais ledus, un tādā gadījumā to labāk lietot kā sāls un smilts maisījumu, samazinot nepieciešamo sāls daudzumu.

Tāpat tiek aizliegts notīrīto sniegu un ledu novietot koku apdobēs vai pret māju sienām, savukārt pēc ziemas sezonas beigām veikt apstādījumu laistīšanu, lai samazinātu sāls koncentrāciju apdobju augsnē.

Mēģinājumi ierobežot sāls kaisīšanu ielās ir bijuši arī iepriekšējā domes sasaukumā, kad tika noteiktas sešas ielas, kurās nekaisīs sāli, bet tikai veiks sniega attīrīšanu.

Eksperiments nākamajā ziemā gan netika turpināts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!