Foto: DELFI

Prieka deva, bet ar diezgan lielu garozu, – tā par pirmsskolas izglītības iestāžu darbinieku piemaksu apmēru pēc nodokļu nomaksas portālam "Delfi" teica Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga. Proti, lai gan Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) iepriekš pauda, ka summa "uz rokas" nav 300 eiro, vairāki pedagogi, saņemot gaidīto piemaksu, tomēr bija vīlušies.

"Sašutums un vilšanās ir ļoti liela. Mums jau uz arodbiedrību ir zvanījuši izkratīt sirdi pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu dzīvesbiedri. Ģimenes pārstāvji redz, kā strādā cilvēks un kādam riskam ir pakļauta visa ģimene," teica Vanaga.

IZM komunikācijas daļa portālam "Delfi" norādīja, ka 300 eiro jau sākotnēji sauca par galējo summu, ko izrēķina, nevis piešķir katrai likmei. "Šajos 300 eiro ir arī darba devēja VSAOI. Tas nozīmē, ka pedagogam "uz papīra" ir 242,74 eiro (300 eiro mīnus darva devēja VSAOI)," skaidroja IZM.

Piemaksu pedagogiem nevarēja noteikt kā pabalstu (tādā gadījumā to neapliktu ar nodokļiem), jo, kā atgādināja IZM, to piešķir divos gadījumos: tad, kad ir nepieciešami papildu izdevumi vai kad šīs personas nespēj gūt ienākumus vai arī krīzes situācijā, ja Covid-19 izraisīto apstākļu dēļ ir zaudēta iespēja nodrošināt ienākumus pamatvajadzībām.

Vienreizējās piemaksas apmērs veido aptuveni 30% no pedagogu zemākās algas likmes, iepriekš norādīja IZM.

Tiesa, piemaksas apmērs atšķiras arī no slodzes – par pilnu darba slodzi piemaksas bruto apmērs ir 242,74 eiro, par mazākām slodzēm piemaksas apmērs proporcionāli ir mazāks.

"Mēs brīdinājām, ka pirmsskolas pedagogiem vidējā slodze ir 0,85. Auklītēm tās tomēr ir 40 stundas. Tā ir pilna slodze darba specifikas dēļ. Tad galā sanāk, ka kaut kur auklīte saņēmusi vairāk nekā audzinātāja," paskaidroja Vanaga.

Tomēr jāpiebilst, ka daļa pedagogu izsaka arī pateicību par piemaksu. "No vienas puses – daļa ir priecīgi, daļa raksta daudz pateicību par to, ka vispār kaut kas ir. Tajā pašā laikā sanāk, ka [piemaksa katram mēnesim] par darbu ārkārtējās situācijas laikā kopš pagājušā gada marta ir ļoti neliela," teica Vanaga.

Jau vēstīts, ka līdzekļus 6,3 miljonus eiro apmērā pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekiem piešķīra no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

21. janvārī finanšu ministra Jāņa Reira (JV) vadītajā grupā uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam tika atbalstīts priekšlikums piešķirt piemaksas pirmsskolas un speciālās izglītības iestāžu pedagogiem.

"Pirmsskolas izglītības iestādes un speciālās izglītības iestādes no 2020. gada 9. novembra, kad valstī izsludināja ārkārtējo stāvokli, turpina darbu klātienē. Speciālo skolu un pirmsskolu pedagogiem darbs šī brīža situācijā, kad Covid-19 infekcija turpina nekontrolēti izplatīties, ir saistīts ar palielinātu darba apjomu (regulāras dezinfekcijas, pastiprināta epidemioloģisko prasību ievērošanas uzraudzība izglītojamiem u.c.), kā arī ar paaugstinātu risku darbinieka drošībai un veselībai," iepriekš norādījusi IZM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!