Foto: LETA
Līdz ar 3. maiju vakcīnu pret Covid-19 varēs saņemt ikviens Latvijas iedzīvotājs. Par to, kā tas notiks, preses konferencē informēja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) un Nacionālās veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča. Preses konferencei varēja sekot līdzi portālā "Delfi".

Tuvojoties 3. maijam, kad pēc Ministru kabineta lēmuma vakcinācija pakāpeniski, pamatojoties uz vakcīnu pieejamību, jānodrošina ikvienam Latvijas iedzīvotājam, priekšrocība vakcinācijas vietu un laika izvēlē tiek nodrošināta tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri kā pirmie pieteicās vietnē "manavakcina.lv", iepriekš informēja Nacionāla veselības dienesta (NVD) vakcinācijas projekta pārstāvji.

Tiem, kuri pieteicās februārī, – priekšroka

Vakcinācijas vietas un laika izvēle tiek jau no šī brīža nodrošināta tiem iedzīvotājiem, kuri vietnē "manavakcina.lv" pieteicās februārī.

Kopumā piektdien iespēja pašam vietnē "manavakcina.lv" izvēlēties vakcinācijas laiku tiek atvērta 40 222 iedzīvotājiem no visas Latvijas.

Lai izvēlētos vakcinācijas vietu un laiku, jāieiet vietnē "manavakcina.lv" jau esošajā pieteikumā un jāizvēlas jebkura tuvākā vakcinācijas vieta, kurā ir atvērti vakcinācijas laiki. Šo vietu skaits ar laiku palielināsies.

Secīgi iespēju izvēlēties vakcinācijas vietu un laiku vēl līdz 3. maijam tiks nodrošināta arī pārējiem iedzīvotājiem, kuri jau laicīgi reģistrējušies vietnē "manavakcina.lv".

Kopumā "manavakcina.lv" ir pieteikušies vairāk nekā 75 000 iedzīvotāju, kuri neietilpst nevienā no līdzšinējām prioritārajām grupām un ir tiesīgi izvēlēties vakcinācijas laiku un vietu, uzsākot visas sabiedrības vakcināciju.

Jebkurš uzņēmums varēs pieteikt savus darbiniekus kopīgai vakcinācijai

Līdz ar 3. maiju vakcīnu pret Covid-19 var saņemt ikviens Latvijas iedzīvotājs, attiecīgi visu pārējo nozaru uzņēmumi, tai skaitā nozares, kas ikdienā saskaras ar lielu iedzīvotāju skaitu, tautsaimniecībai nozīmīgo eksportējošo uzņēmumu darbinieki un citu uzņēmumu darbinieki, būs vakcinējami pēc darba devēju iesniegtās informācijas izvēlētajam vakcinācijas veicējam.

Uzņēmumi un iestādes var izvēlēties vienu no savu darba kolektīvu vakcinācijas veidiem:

  • veikt darba kolektīva vakcināciju kādā no tuvākajiem vakcinācijas iestādes kabinetiem, rezervējot dienu vai vairākas un laiku kolektīva vakcinācijai (saraksts pieejams šeit);
  • izvēlētā uzņēmuma adresē, ja darbinieku skaits ir lielāks par 25, izvēloties kādu no izbraukuma pakalpojumu sniedzējiem konkrētā administratīvā teritorijā (saraksts pieejams šeit).


Uzņēmumi un iestādes savus darbiniekus, kuri ir izteikuši vēlmi vakcinēties, vakcinācijai piesaka, aizpildot veidlapu, kas publicēta Nacionālā veselības dienesta mājalapā. Pēc tam šī informācija jānodod izvēlētajam vakcinācijas veicējam.

Veidojot vakcinējamo personu sarakstu, tajā iekļaujamas tikai tās personas, kuras:

  • pieteikušās vakcinācijai pret Covid-19 brīvprātīgi;
  • devušas piekrišanu savu personas datu apstrādei šīs vakcinācijas, kā arī vakcinācijas procesa uzraudzības nodrošināšanai (šo piekrišanu vēlams noformēt rakstiski un saglabāt).


Uzņēmumiem un iestādēm svarīgi ņemt vērā to, ka visus darbiniekus vienlaicīgi nav ieteicams vakcinēt, ņemot vērā pēc vakcinācijas sagaidām paredzamās reakcijas: sāpīgums, apsārtums un pietūkums injekcijas vietā, kā arī akūtas muskuļu sāpes, galvassāpes, sagurums vai drudzis.

Kā norādīja NVD, lielākiem uzņēmumiem, kas strādā maiņās vai nepārtrauktā ražošanā, darbiniekus noteikti jāsadala grupās, kurus vēlams vakcinēt ar nedēļas starpību. Visu darbinieku vienlaicīga vakcinēšana var radīt uzņēmuma darba pārrāvumus uz 1 līdz 2 dienām. Lai no tā izvairītos, vakcinācijai jāplāno vairākas dienas.

Prioritāro grupu iedzīvotājus mudina līdz 3. maijam pieteikties Covid-19 vakcīnai

Ņemot vērā, ka jau nākošajā nedēļā, 3. maijā, sākas visu iedzīvotāju vakcinācija, prioritāro grupu iedzīvotāji aicināti nekavējoties izmantot iespēju pieteikties vakcīnas saņemšanai konkrētā vietā un laikā.

Īpaši šo iespēju izmantot tiek aicināti seniori vecumā virs 60 gadiem, iedzīvotāji ar hroniskām saslimšanām un izglītības iestāžu darbinieki.

Vēl ceturtdien ar īsziņu un e-pastu palīdzību iedzīvotāji virs 60 gadiem tika mudināti nekavējoties pieteikt vakcinācijas vietu un laiku, lai mazinātu smagas saslimšanas ar Covid-19 riskus. Jāatgādina, ka nedēļas nogalē darbosies 16 vakcinācijas centri visā Latvijā, kas vakcinēs ar "Pfizer-BioNTech" un "Moderna" vakcīnām.

Vakcinācijai var izvēlēties arī citas brīvās vakcinācijas iestādes, kas pieejamas vietnē "manavakcina.lv".

Lai saņemtu vakcīnu pēc iespējas ātrāk, ir jāpiesakās uz vakcīnas saņemšanu vietnē "manavakcina.lv" vai pa tālruni 8989.

Ziņots, ka, kāpjot vakcinācijas tempam, potēšana pret Covid-19 šonedēļ Latvijā notiek raitāk nekā iepriekšējā nedēļā. Pagājušajā nedēļā kopumā bija līdz šim augstākais vakcinēšanas pret Covid-19 temps, vakcinējot vidēji ap 6700 cilvēkus dienā, savukārt šonedēļ pirmajās četrās dienās vakcinēti vidēji 8750 cilvēki dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!