Foto: Aculiecinieka foto
Ja 9. maija pasākumos cilvēki neievēros pulcēšanās ierobežojumus, Valsts policija (VP) var izmantot savas likumā paredzētās tiesības un slēgt piekļuvi piemineklim Uzvaras parkā, preses konferencē atklāja VP priekšnieks Armands Ruks. Portāls "Delfi" piedāvā noskatīties preses konferences ierakstu.

Preses konferencē piedalījās arī iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV), Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola (JKP) un Rīgas Pašvaldības policijas priekšnieks Juris Lūkass.

Ģirģens medijiem norādīja, ka 2021. gads ir pirmais, kurā Rīgas pilsēta pilnvērtīgi sadarbojas ar likumsargiem, lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību 9. maija pasākumu laikā. Ministrs vairākkārt vērsās pie potenciālajiem pasākuma apmeklētājiem, lūdzot tos ievērot valstī noteiktos ierobežojumus. "Visi vēlamies atgriezties pie normālas dzīves, bet, ja ierobežojumi netiek ievēroti, šis posms attālinās," uzsvēra politiķis.

Tāpat ministrs aicināja politiskos spēkus "nedramatizēt situāciju" un "neradīt situāciju, kas publiskā telpā neizskatīsies labi".

Savukārt Ruks medijiem uzsvēra, ka epidemioloģiskā situācija valstī pēdējo nedēļu laikā ir būtiski pasliktinājusies. Attiecīgi VP priekšnieks aicināja iedzīvotājus, kas vēlās pieminēt Otrā pasaules kara upurus, to darīt vietās, kur netiek radīt epidemioloģiskās drošības riski. Tāpat Ruks atgādināja, ka Latvijā ir aizliegts izmantot totalitāro varu simboliku, uzsverot, ka šis būs viens no vairākiem punktiem, kam uzmanību pievērsīs likumsargi.

Turpretim Ozola uzsvēra, ka no domes puses tiek sagaidīts veiksmīgs VP un citu atbildīgo dienestu darbs, lai novērstu iespējamās provokācijas, kā arī epidemioloģiskās drošības pārkāpumus un alkohola lietošanu publiskās vietās. Atbildot uz portāla "Delfi" jautājumu, vai viņas pārstāvētās partijas solījums "uzraudzīt policijas darbu" nav traktējams kā neuzticības izteikšana, politiķe to noliedza, uzsverot, ka "visas politiskās partijas ir brīvas paust paziņojumus". Viņa arī atzīmēja, ka ikvienam ir tiesības uzraudzīt policijas darbu.

Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju valstī, šobrīd ir aizliegti jebkādi publiski pasākumi – tajā skaitā 9. maija pasākumi visā Latvijā, tostarp Rīgā. Lai šajā laikā tiktu ievērotas epidemioloģiskās prasības, kā arī sabiedriskā kārtība un drošība, Valsts policija sadarbībā ar pašvaldības policiju un citiem dienestiem pēc iepriekš izstrādāta plāna ir gatava veikt kontroli.

Iekšlietu ministrija un Valsts policija aicina iedzīvotājus būt atbildīgiem un ievērot valstī noteiktās drošības prasības un ierobežojumus.

Rīgas domes politiķi gan ir gatavi kārtības jautājumu "ņemt savās rokās", proti, gan pozīcijas, gan opozīcijas deputāti ir apņēmušies paši uzraudzīt 9. maijā notiekošo Uzvaras parkā, lai pārliecinātos, ka likumsargi strādā atbilstoši. Tiesa, ja pozīcijas deputāti vēlas, lai policija rūpīgi kontrolē notiekošo, novēršot iespējamo pulcēšanos, tad opozīcijas deputāti vēlas, lai netiktu pārkāptas svētku svinētāju tiesības nolikt ziedus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!