Foto: LETA

Saeimas deputāti trešdien, 4. augustā, atbalstīja Jaunās konservatīvās partijas (JKP) ierosinājumu izslēgt no Saeimas dienas kārtības Vakcinācijas loterijas likumprojektu.

Par izslēgšanu no darba kārtības balsoja 59 deputāti, "pret" bija 28 deputāti, divi nebalsoja, bet 11 nebija ieradušies uz sēdi.

Mudinot deputātus balsot "pret", tādējādi to noraidot pavisam, "Saskaņas" deputāts Ivars Zariņš pauda, ka viņš nav atradis pamatojumu tam, kāpēc būtu lietderīgi izmantot 1,2 miljonus eiro nodokļu maksātāju naudas. "Vienīgais iemesls, ko esmu dzirdējis – nekas cits nestrādā, tāpēc jāizdomā kaut kas jauns," pauda deputāts.

Viņš norādīja, ka likumprojekta anotācijā nav iekļauts tas, ka vakcinācijas loterija citās valstīs tika realizēta citos vakcinācijas posmos un Latvijā šajā posmā to būtu "bezjēdzīgi darīt", norādīja Zariņš.

Savukārt argumentējot, kāpēc deputātiem būtu jābalso "par", JKP deputāts Krišjānis Feldmanis norādīja uz vakcinācijas loterijas organizēšanas izmaksām, kā arī to, ka citās valstīs šis loterijas mehānisms nav bijis efektīvs mārketinga instruments. Tāpat loterija, viņaprāt, nerisinātu vakcīnu loģistikas problēmu un dezinformācijas iespaidu uz Latvijas sabiedrību.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka vakcinācija ir vienīgais veids, kā panākt pandēmijas ātrāku izbeigšanos.

Jau vēstīts, ka valdība piektdien, 30. jūlijā, ārkārtas sēdē atbalstīja Veselības ministrijas (VM) Vakcinācijas loterijas likumprojektu.

Lai nodrošinātu Vakcinācijas loterijas norisi, ir nepieciešams papildu finansējums ne vairāk kā 1 218 078 eiro apmērā paredzētajam izlozes naudas balvu fondam un loterijas organizatoriskajām izmaksām, norādīts valdībai izskatīšanai iesniegtā projekta anotācijā.

Tāpat anotācijā norādīts, ka paredzamais balvu fonds ir 720 000 eiro, bet vēl 498 078 eiro nepieciešami organizatoriskām izmaksām, piemēram, izlozes IT sistēmas izstrādei nepieciešami 98 083 eiro. Vakcinācijas izlozes organizēšanai un administrēšanai tiks izstrādāta programmatūra, kura ģenerē skaitļus un to secību pēc nejaušības principa, kas tiek izmantota laimētāju noteikšanai, norāda VM.

Tāpat izlozes atspoguļošanai Latvijas Televīzijā plānots tērēt 299 995 eiro, kā arī publicitātes kampaņas organizēšanai – 51 000 eiro.

Publicitātes kampaņa plānota sadarbībā ar sabiedrisko attiecību pakalpojumu sniedzējiem, kas sniegtu atbalstu izlozes publicitātes nodrošināšanā - izstrādātu izlozes komunikācijas radošo risinājumu, stratēģiju un vadlīnijas, gatavotu ar izlozes norisi saistītu informāciju publikācijām visos mediju kanālos un sniegtu citus sabiedrisko attiecību pakalpojumus, ieskaitot preses konferences, atkarībā no izlozes norises gaitas, norādīts projekta anotācijā.

Kā arī auditoru pakalpojumam, kas nodrošina izlozes programmatūras atbilstību, nepieciešami 49 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!