Foto: Valsts kanceleja

Piektdien, 6. augustā, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) piedalījās Baltijas valstu premjerministru attālinātā sanāksmē, kur kopā ar Lietuvas premjerministri Ingrīdu Šimonīti un Igaunijas premjerministri Kaju Kallasu pārrunāja situāciju, kas izveidojusies uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas, iespējamos kopīgos risinājumus un tālāko rīcību starptautiskā līmenī, lai ierobežotu nelegālās migrācijas plūsmu uz Eiropas Savienības (ES) Austrumu robežas, portāls “Delfi” uzzināja Valsts kancelejas Komunikācijas departamentā.

Kariņš pauda atbalstu Lietuvas premjerministrei, uzsverot, ka Baltkrievijas varas iestāžu īstenotā nelegālās migrācijas izmantošana politiska spiediena radīšanai ir nepieņemama un kopīgiem spēkiem jādara viss, lai to apturētu.

Tāpat Ministru prezidents norādīja uz savstarpējā atbalsta nepieciešamību un informēja par Latvijas plāniem paātrināt Austrumu robežas izbūvi un tās drošības stiprināšanu.

Premjerministri vienojās turpināt ciešu savstarpējo sadarbību un regulāru informācijas apmaiņu visos līmeņos.

Premjerministri arī vienojās par kopīga paziņojuma izplatīšanu, kurā tiek nosodīti Aleksandra Lukašenko režīma īstenotie hibrīddraudi, izmantojot nelegālo imigrāciju kā vienu no līdzekļiem, lai vājinātu ES ārējās robežas integritāti.

Paziņojumā tiek aicināts sniegt lielāku atbalstu Lietuvai, uzsverot, ka ES ārējo robežu aizsardzība ir visas ES kopīgā atbildība.

Tāpat Baltijas valstu premjerministri aicina paplašināt esošās sankcijas pret Baltkrievijas režīmu.

Jau ziņots, ka Lietuvas robežsardze pie robežas ar Baltkrieviju plāno uzbūvēt četrus metrus augstu stiepļu žogu, kuram augšā būs dzeloņdrātis.

Šāds žogs vajadzīgs, lai apturētu nelegālo migrantu iekļūšanu no Baltkrievijas, un tas izmaksās 152 miljonus eiro.

Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite pirmdien parakstīja rīkojumu, kas paredz, ka robežsargiem migranti, kas nelegāli šķērsojuši robežu, jāpiespiež doties atpakaļ. Šim nolūkam atļauts izmantot psiholoģisko spiedienu un fizisko spēku. Šo rīkojumu robežsargi sāka pildīt otrdien.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju un ir sniegusi patvērumu tās līderei Svjatlanai Cihanouskai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!