Foto: DELFI

Rīgas domē vēl tiks vērtēti saņemtie iesniegumi par piketa organizēšanu trešdien, 18. augustā, pie Rīgas pils. Patlaban pašvaldībā tādi esot saņemti divi, raidījumā "Spried ar Delfi" atklāja Rīgas vicemēre Linda Ozola (JKP). Vienlaikus Valsts policija (VP) aicina iedzīvotājus neļauties provokācijām un uz piketiem nedoties.

Ozola norādīja, ka pašvaldībā situācija otrdien "mainās ik pa minūtei".

Pašvaldībā saņemtos iesniegumus vērtē arī drošības iestādes. Ozola atgādināja, ka pašreizējais regulējums nosaka, ka piketos nedrīkst izmantot skaņu pastiprinošās iekārtas, jo tā nav sapulce, kurā būtu uzrunas. "Pikets notiek klusējot," uzsvēra Ozola.

Gadījumā, ja pašvaldība atsaka iespēju rīkot piketu, organizatori ir jābrīdina līdz trešdienas pēcpusdienai, norādīja Ozola. Taču gadījumā, ja piketi notiek, organizatoriem ir atbildība nodrošināt kārtību, kādu paredz likums, atgādināja vicemēre.

Pašvaldība ir ciešā sadarbībā ar VP, un gadījumā, ja trešdien notiks nesankcionēta pulcēšanās, VP ir atbildīga par kārtības nodrošināšanu, uzsvēra Ozola. Vienlaikus Rīgas dome ir apliecinājusi gatavību nodrošināt savus resursus – pieaicinot palīgā Rīgas pašvaldības policistus (RPP) vai nosakot satiksmes ierobežojumus.

Savukārt RPP vadītājs Juris Lūkass raidījumā "Spried ar Delfi" norādīja, ka RPP gatavojas dažādiem scenārijiem un neredz, kāpēc nespētu nodrošināt sabiedrisko kārtību un drošību.

Jāatgādina, ka valstī sakarā ar Covid-19 izplatību joprojām spēkā ir vairāki epidemioloģiskās drošības pasākumi.

Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka gadījumā, ja 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju ir mazāks par 100, līdz brīdim, kamēr tas nepārsniedz 120, ārtelpās var pulcēties ne vairāk kā 50 personas (neskaitot cilvēkus, kuri saistīti ar gājiena vai piketa norises organizēšanu).

Savukārt VP rīcībā esošā informācija liecina, ka šo trešdien, 18. augustā, personas, kurām aizliegts rīkot piketu, plāno to darīt nesankcionēti, norādīts paziņojumā medijiem.

VP aicina iedzīvotājus neļauties atsevišķu aktīvistu provokācijām un nedoties uz šo piketu, jo policija šajā pasākumā saskata augstu vardarbības eskalācijas riska iespēju un par to brīdina iedzīvotājus.

Policija aicina arī pasākuma organizatorus atteikties no cilvēku pulcināšanas.

Konstatējot, ka tiek pārkāpti epidemioloģiskie drošības noteikumi vai tiek izdarīti citi pārkāpumi, policija būs gatava operatīvi reaģēt notikuma vietā un pārkāpumi tiks fiksēti ar tehniskajiem līdzekļiem, pārkāpējiem piemērojot sodus, brīdina likumsargi.

Policija atgādina, ka gadījumā, ja nesankcionētais pikets notiks un radīsies situācijas eskalācija, tiks vērtēta tā iniciatora atbildība.

Visi pasākuma organizētāji ir identificēti un tiek brīdināti, ka gadījumā, ja tiks pārkāpti epidemioloģiskie ierobežojumi un tiks konstatēti sabiedriskās kārtības pārkāpumi, viņiem par to nāksies atbildēt likumā paredzētajā kārtībā.

Tāpat iedzīvotāji ir aicināti nepakļauties provokācijām un neiesaistīties citu personu iniciētās prettiesiskās aktivitātēs, kuras var apdraudēt cilvēku veselību, drošību un sabiedrisko kārtību.

VP brīdina, ka gadījumos, ja tiks konstatēti epidemioloģisko drošības noteikumu pārkāpumi, nesankcionētā piketa dalībniekiem var tikt piemērots sods līdz 2000 eiro. Tāpat tiek atgādināts, ka alkohola lietošana sabiedriskā vietā ir aizliegta.

Pie atbildības tiks saukti arī iedzīvotāji, kas atrodas sabiedriskā vietā tādā reibumā stāvoklī, kas aizskar cilvēka cieņu.

VP atgādina, ka par nepakļaušanos policijas darbinieka likumīgajām prasībām iestājas administratīvā atbildība, savukārt par pretošanos vai uzbrukumu varas pārstāvim un citai valsts amatpersonai iestājas kriminālatbildība un par šādiem noziegumiem var tikt piemērota arī brīvības atņemšana.

Policija ar sadarbības partneriem ir gatava jebkurai notikumu attīstības gaitai un rīkosies atbilstoši likuma "Par policiju" noteiktajiem pienākumiem, uzdevumiem un tiesībām.

Sabiedrībā ir dažādi uzskati par vakcināciju, taču piedalīšanās pūļa pasākumos, kur var tikt apdraudēta sava un līdzcilvēku drošība, nav piemērots veids, kā paust savu viedokli, norādīts VP paziņojumā.

Iedzīvotājus, kuru rīcībā ir informācija par plānotām provokācijām vai prettiesiskām aktivitātēm pasākuma laikā, ir aicināti par to informēt Valsts drošības dienestu, rakstot uz e-pastu: info@vdd.gov.lv vai zvanot pa diennakts tālruņa numuru 67208964.

Savukārt par sabiedrisko kārtību un drošību apdraudošiem incidentiem pasākuma laikā iedzīvotāji aicināti informēt Valsts policiju, zvanot pa tālruņa numuru 110.

Jau ziņots, ka Saeima pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Covid-19 infekcijas pārvaldības likumā, kas nosaka darba devējam tiesības atlaist darbinieku bez sadarbspējīga Covid-19 sertifikāta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!