Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijas Krievu savienība (LKS) aicinājusi Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) iniciēt normatīvo aktu izmaiņas ar mērķi atļaut ieceļot Latvijā trešo valstu, pirmkārt, kaimiņvalstu, piederīgajiem, kuriem ir trešajās valstīs izdoti Covid-19 sertifikāti, portāls "Delfi" uzzināja LKS.

Vēstules autori aicinājuši Ministru kabinetu (MK) "atvieglot iespēju vakcinētiem ārzemniekiem apmeklēt Latviju. Labu piemēru mums ir parādījusi kaimiņvalsts – Igaunijas valdība, 17. septembrī paziņojot par vienkāršotu iebraukšanu ārvalstniekiem ar savā zemē izdotajiem Covid-19 vakcinēšanas sertifikātiem".

LKS paudusi, ka šis priekšlikums izriet no Latvijas iedzīvotāju pieprasījuma par iespējām tikties ar radiniekiem, draugiem un kolēģiem no trešajām valstīm, kuriem ir iecere apmeklēt Latviju. Arī tūrisma nozare ir ieinteresēta iebraucošo Latvijā skaita palielināšanā.

Politiskajā spēkā atgādina, ka šobrīd iespēja ieceļot Latvijā ir paredzēta tikai ar Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts vai Šengenas asociētās valsts izsniegtu ES Covid-19 sertifikātu, ka arī personām no Apvienotās Karalistes, Amerikas Savienotajām Valstīm, Austrālijas, Izraēlas, Jaunzēlandes un Kanādas, kuras ir vakcinētas ar vakcīnu, ko reģistrējusi Eiropas Zāļu aģentūra vai līdzvērtīgs regulators vai, ko atzinusi Pasaules Veselības organizācija.

Dažas ES valstis – Grieķija, Ungārija, Kipra–, jau piemēro attiecīgās nacionālās procedūras, kas paplašina iespējas ieceļot tajās citu trešo valstu piederīgajiem, kuri ir vakcinēti ar šajās valstīs atzīto vakcīnu. Tagad šim sarakstam pievienojas arī Igaunija.

Vēstules autori atzīmējuši, ka, runājot par potenciālajām tūristu izcelsmes valstīm, jāmin, pirmkārt, Krievija, Kazahstāna un Ķīna. Tieši tūristi un citi viesi no Krievijas veidojuši vislielāko Latvijā iebraucošo skaitu pirms ierobežojumu ieviešanas sakarā ar pandēmiju.

"Ņemot vērā augstāk minēto, ierosinām MK iniciēt normatīvo aktu izmaiņas ar mērķi atļaut ieceļot Latvijā trešo valstu, pirmkārt, kaimiņvalstu, piederīgajiem, kuri ir vakcinējušies ar šajās valstīs atzīto vakcīnu", teikts vēstulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!