Foto: Ilmārs Znotiņš, prezidenta kanceleja

Pirmdien Valsts prezidents Egils Levits Viļņā tikās ar Igaunijas, Lietuvas un Polijas prezidentiem, lai pārrunātu valstu rīcību attiecībā uz Baltkrievijas līdera Aleksandra Lukašenko režīma hibrīduzbrukumu uz Eiropas Savienības (ES) ārējās robežas ar Baltkrieviju. Pēc sarunas prezidenti pieņēma paziņojumu, kurā nosoda Baltkrievijas režīma īstenoto migrācijas hibrīduzbrukumu, portālu "Delfi" informēja prezidenta kancelejā.

Baltijas valstu prezidentu sarunai tiešsaistē pievienojās arī Polijas prezidents Andžejs Duda, iepazīstinot ar jaunākajiem notikumiem uz Polijas un Baltkrievijas robežas.

"Sarunā visi prezidenti uzsvērām, ka Latvijas, Lietuvas un Polijas robeža ar Baltkrieviju ir jānosargā, un tā tiks aizsargāta. Arī Latvijā koordinējam savus spēkus, un mūsu robeža tiks aizsargāta," sacīja Levits.

Pēc sarunas prezidenti pieņēma paziņojumu, kurā nosoda Baltkrievijas režīma īstenoto migrācijas hibrīduzbrukumu ES ārējām robežām. Baltijas valstu prezidenti pilnībā atbalsta Polijas rīcību, aizsargājot ES ārējo robežu. Deklarācijā Eiropas Komisija tiek aicināta bez kavēšanās ieviest nepieciešamās izmaiņas migrācijas un bēgļu tiesiskajā regulējumā. Prezidenti novērtē ANO Drošības padomē izvirzīto jautājumu par nopietno starptautiskās drošības situāciju uz robežas ar Baltkrieviju, aicinot arī citas starptautiskās organizācijas aktīvi iesaistīties Baltkrievijas režīma izraisītās situācijas atrisināšanā, informē prezidenta kancelejas pārstāve.

Valsts prezidents uzsvēra, ka "šī nav bēgļu krīze, bet gan hibrīduzbrukums. Mēs aktīvi darbosimies, lai šis jautājums tiktu virzīts gan tālākā Eiropas Savienības, gan NATO dienaskārtībā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!