Foto: LETA

Veicot pētījumu par vidējo oglekļa dioksīda koncentrāciju Latvijas skolu mācību telpās secināts, ka 85% jeb 178 telpās gaisa kvalitāte neatbilst Pasaules Veselības organizācijas (PVO) rekomendācijām, trešdien Saeimas Izglītības, Kultūras un zinātnes komisijas sēdē sacīja Veselības inspekcijas (VI) pārstāve Solvita Muceniece.

Mācību telpu apsekošanas rezultāti liecina, ka vidējais oglekļa dioksīda koncentrācijas rādītājs ir slikts – 1518 ppm (daļas no miljona (parts per million)).

Tāpat secināts, ka aptuveni 10% Latvijas skolu ir slikta gaisa apmaiņa.

"Ir jārunā par ventilēšanas sistēmu ierīkošanu vai to sakārtošanu skolās," sacīja VI pārstāve.

"CO2 līmenis ir sasaistīts ar Covid-19 izplatību telpā, jo šis vīruss atrodas gaisā. Ir iespējams mērīt šo gaisa kvalitātes līmeni, bet viena pati mērīšana neko nedos, ir jāreaģē uz problēmu," atzina Muceniece uzsverot, ka, jo zemāka CO2 vērtība jāsasniedz, jo lielāki resursi tam jāpatērē.

Pētījums veikts laikā no 2017. līdz 2021. gadam un tajā tika monitorētas 210 mācību iestādes.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) šī gada janvārī veica aptauju par gaisa kvalitāti skolās, kur kopumā tika sniegtas atbildes par 408 vispārējām izglītības iestādēm. Aptuveni puse no aptaujātajām iestādēm sniedza pozitīvu pašvērtējumu par gaisa kvalitāti savā iestādē.

IZM pārstāve Gunta Arāja sacīja, ka lielai daļai izglītības iestāžu nav risinājumu mehāniskai telpu vēdināšanai, un tās paļaujas uz dabīgo vēdināšanu, atverot logus.

Ekonomikas ministrijas (EM) Būvniecības politikas departamenta direktore Olga Feldmane komisijas sēdē minēja, ka būvnormatīvi nosaka gaisa apmaiņas standartus, taču tie attiecas uz jaunbūvēm un pārbūvēm. Viņa uzsvēra, ka ir esošas skolas, kurās tehniski nav iespējams ievilkt jaunu mehānisko ventilācijas sistēmu.

Kā risinājumu EM ir apkopojusi vairākus variantus, kā nodrošināt ventilāciju bez pārbūves. Viņa sacīja, ka vecākās ēkās ir iespējama mehāniskās ventilācijas uzstādīšana, taču izmaksas uz vienu šādu autonomu, pārvietojamu ierīci ir no 3000 līdz 10 000 eiro.

Komisijas deputāti un pieaicinātie eksperti diskutēja par risinājumiem un potenciālajām izmaksām, kas nepieciešamas, lai ar steigu uzlabotu gaisa kvalitāti skolās, taču pie redzama kopsaucēja nenonāca.

Pie frakcijām nepiederošā Saeimas deputāte Ilga Šuplinska uzsvēra gaisa ventilācijas nozīmi mācību telpās, kas ietekmē ne tika Covid-19 izplatību, bet to, cik vesela izaug nākamā paaudze.

Viņa uzsvēra, ka Covid-19 "pandēmija nebeigsies ne šodien, ne rīt, ne arī pēc diviem gadiem", līdz ar to steidzami ir jāmeklē risinājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!