Foto: DELFI

Būvniecības nozarē strādājošajiem neatcels prasību par Covid-19 sertifikāta nepieciešamību, lai tie varētu pildīta darba pienākumus pēc 15. decembra.

Pagājušajā ceturtdienā, 9. decembrī, notikušajā Operatīvās vadības grupas sanāksmē tika uzklausīta Latvijas Būvniecības nozares arodbiedrības pārstāvja informācija par vakcinācijas aptveri būvniecības nozarē strādājošajiem un nozares darba turpināšanas apdraudējumu pēc šā gada 15. decembra.

No Operatīvās vadības grupas sēdes protokola izriet, ka tā vienojusies neatbalstīt priekšlikumu mainīt regulējumu attiecībā uz būvniecības nozarē nodarbinātajiem, paredzot, ka bez Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta varētu turpināt darbu būvniecībā.

Vienlaikus sēdes dalībnieki aicināja arodbiedrību veikt visus nepieciešamos pasākumus, lai būvniecības nozarē strādājošie pēc iespējas ātrāk veiktu vakcinēšanos.

Šā gada novembrī Latvijas Būvnieku asociācija nāca klajā publisku lūgumu situāciju un apstākļus, kas būvniecībā izveidosies pēc 15. decembra saskaņā ar valdības rīkojumu, atzīt par "force majeure".

Tolaik asociācija norādīja, ka vakcinācijas līmenis būvniecības uzņēmumos ir ļoti atšķirīgs – ir uzņēmumi, kuros ir vakcinēti visi darbinieki, un ir arī uzņēmumi, kuros vakcinēto darbinieku skaits ir zem 20%. Vidējais vakcinācijas līmenis būvkompānijās ir novembrī bija no 70% līdz 75%.

"Darbiniekus, kuriem līdz 15. decembrim nebūs sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, vairākums būvuzņēmēju nesteigsies atbrīvot no darba. Taču daļa nevakcinēto speciālistu plāno papildināt bezdarbnieku rindas, daļa – doties uz ārzemēm, kur var strādāt ar negatīvu testu, taču lielākā daļa pāries ēnu ekonomikā, prognozē uzņēmēji. Līdz ar to var prognozēt ēnu ekonomikas īpatsvara paaugstināšanos būvniecībā, kaut arī tik ilgu laiku ir prasījusi cīņa par ēnu ekonomikas rādītāju samazināšanu," atzina asociācijā.

Šā gada novembrī vietnē "manabalss.lv" sākta parakstu vākšana kolektīvajai iniciatīvai "Lai būvniecības tehnikas operatori var objektos strādāt bez sadarbspējīga sertifikāta". Iniciatīvas pārstāvis Kārlis Beļēvičs norāda, ka prasības pēc Covid-19 sertifikāta dēļ būvniecības objektos drīz nebūs pietiekami daudz smagās tehnikas operatoru.

"Iznākumā kavēsies būvniecības termiņi, un celsies izmaksas. Jāpiebilst, ka pieredzējuši operatori ir zelta vērtē. Tāpēc aicinu noteikt atvieglojumus tieši būvniecības nozarē strādājošajiem, lai tie, kas strādā ar ekskavatoru, buldozeru, universālo, frontālo, ceļa ruļļu un ieklājēju tipu tehniku, varētu strādāt bez sadarbspējīgajiem sertifikātiem. Vēršu uzmanību, ka šo cilvēku darbu var salīdzināt ar darbu mājās. Atšķirība ir vien tā, ka viņi visu dienu sēž savā tehnikā, nevis pie datora," skaidro Beļēvičs.

Iniciatīvas autori lūdz Saeimas deputātus veikt nepieciešamos grozījumus likumos, lai būvniecības tehnikas operatori varētu strādāt bez sadarbspējīgiem sertifikātiem. Līdz 13. decembrim par minēto iniciatīvu parakstījušies ap 350 cilvēku. Lai Saeima šo iniciatīvu skatītu, tai nepieciešams savākt 10 000 parakstu.

Jau vēstīts, ka no 15. decembra visiem darbiniekiem, tostarp brīvprātīgajiem un personām ar ārpakalpojuma līgumiem, un kuri veic darba pienākumus klātienē, būs nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts. Savukārt tie, kas līdz 15. decembrim būs pabeiguši vakcināciju pret Covid-19, bet vēl nebūs ieguvuši sertifikātu, drīkstēs strādāt klātienē, uzrādot negatīvu Covid-19 testu.

Jau vēstīts, ka Saeima iepriekš galīgajā lasījumā atbalstīja likumprojektu "Par pagaidu papildus prasībām Saeimas deputātu un pašvaldību domju deputātu darbam", kas paredz Saeimas un arī pašvaldību deputātiem darba veikšanai uzrādīt Covid-19 sertifikātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!