Foto: LETA

Valdība par epidemioloģiskās drošības pasākumiem pēc ārkārtējās situācijas, kas noslēgsies nākamā gada 11. janvārī, lems janvāra sākumā, pirmdien pēc koalīcijas partiju sadarbības sanāksmes paziņoja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Ministrs informēja, ka Veselības ministrija (VM) gatavoja priekšlikumus ar "atvieglojumu paketi" pēc ārkārtējās situācijas beigām, tomēr informācijas trūkums par Covid-19 jauno paveidu omikronu patlaban neļaujot virzīt šādu priekšlikumu. "Tagad ir skaidrs, ka jāseko līdzi situācijai un lēmumi par to, ko darīt pēc 11. janvāra, ir jāpieņem janvāra sākumā," secināja Pavļuts.

Veselības ministrs atzina, ka 11. janvārī beigsies patlaban spēkā esošā ārkārtējās situācija, tomēr valdībai vēl būs jālemj, vai tiešām ārkārtējā situācija būtu izbeidzama.

"Līdz šim domājām, ka tā ir jāizbeidz un jāmazina ierobežojumi. Bet tagad saprotam, ka lielu atvieglojumu soli spert nevaram. Rīt vēl nevaram lemt, jo situācija ir neprognozējama. Bet nav arī skaidra pamata lemt par stingrākiem ierobežojumiem. Iecerētais stabilitātes scenārijs var nepiepildīties un decembra beigās vai janvāra sākumā varētu būt jālemj kaut kas cits. Tieši kas? Tagad grūti pateikt," sacīja ministrs.

Viņš norādīja, ka omikrona paveida dēļ Latvijā augs ar Covid-19 inficēto skaits, vienlaikus norādot uz bažām, ka šis paveids varētu izplatīties straujāk tad, ka uz svētkiem Latvijā atgriezīsies valsts piederīgie no tādām omikrona skartajām valstīm kā Lielbritānija, Norvēģija, Zviedrija un Vācija.

Savukārt Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) informēja, ka iedzīvotāji var sevi pasargāt no omikrona vakcinējoties pret Covid-19, tostarp ar trešo devu, kā arī paplašināt testēšanu pret Covid-19 un pareizi lietot sejas maskas.

Pēc premjera teiktā, iecerēts plašāk testēt tos ieceļotājus, kas Latvijā ierodas no epidemioloģiski augsta riska valstīm, piemēram, Lielbritānijas. Par konkrētu sarakstu ar valstīm, no kurām ierodoties būs jāveic tests, valdība plāno vienoties otrdien, 21. decembrī.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) vedokļrakstā portālam "Delfi" norāda, ka pirmdien sadarbības sanāksmē un otrdien Ministru kabineta sēdē viņš aicinās politiķus un kolēģus valdībā rūpīgi apsvērt gan solīto un sabiedrības gaidīto atgriešanos pie normālākas dzīves, gan jaunos riskus un iespējamo situācijas attīstību turpmākajās trīs nedēļās.

"Mums jābūt gataviem saglabāt esošos vai ieviest papildu pasākumus, ja gūsim apstiprinājumu paredzējumam, ka omikrona dēļ Latvijā sāksies nekontrolējams saslimstības pieaugums. Mums jābūt spējīgiem ātri un izlēmīgi pārslēgties no "kontrolētas deltas" scenārija uz "omikrona scenāriju". Līdz Ziemassvētkiem tas, visticamāk, nenotiks, bet var kļūt neizbēgami svētku laikā līdz Jaungadam," raksta Pavļuts.

Tāpat Pavļuts raidījumā "Spried ar Delfi" norādīja, ka gadījumā, "ja mēs redzēsim, ka draud nenovēršama slimnīcu pārslodze, tā kā tas bija septembrī, kad valdība nespēja savlaicīgi pieņemt lēmumus, es nevaru izslēgt varbūtību, ka mums ir jādomā arī par kādiem mājsēdes risinājumiem".
7. decembrī valdības sēdē ministri aktualizēja jautājumu par nepieciešamību savlaicīgi izstrādāt regulējumu ar epidemioloģiskās drošības pasākumiem pēc 11. janvāra jeb ārkārtējās situācijas beigām.

Tāpēc Operatīvās vadības grupa patlaban izstrādā scenārijus dzīvei pēc 11. janvāra, kad beigsies patlaban izsludinātās ārkārtējās situācijas termiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!