Foto: DELFI

Lai sasniegtu 90% vakcinācijas aptveri senioru vidū, vēl jāsapotē aptuveni 52 000 seniori. "Mēs ceram uz ārstniecības iestādēm, kas nākušas talkā ģimenes ārstiem un uzrunā tos seniorus, kas varbūt līdz šim nav personīgi uzrunāti," Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica Vakcinācijas projekta vadītāja Eva Juhņēviča.

Runājot par primāro vakcināciju, Juhņēviča norādīja, ka kopumā Latvijā 68,79% iedzīvotāju ir uzsākuši vakcinācijas pret Covid-19 procesu.

Nule spēkā stājās izmaiņas vakcinācijas procesā. Proti, visi iedzīvotāji no 18 gadu vecuma, kas pabeiguši primārās vakcinācijas kursu ar ""Pfizer", "Moderna" vai "AstraZeneca" vakcīnām, aicināti saņemt savu Covid-19 vakcīnas trešo devu trīs mēnešus pēc otrās potes saņemšanas, pauda Juhņēviča.

Gadījumā, ja cilvēks potēties ar "Janssen" vakcīnu, ieteicams balstvakcīnu saņemt divus mēnešus pēc pirmās potes.

Savukārt tie cilvēki, kas ir pārslimojuši Covid-19 un vakcinējušies ar vienu poti, arī var saņemt balstvakcinācijas devu trīs mēnešus pēc potes vai pārslimošanas. Covid-19 pārslimojušas personas, kas vakcinējušās ar divām potēm, "būsteri" var saņemt sešus mēnešus pēc potes vai pārslimošanas.

Ņemot vērā jauno vakcinācijas kārtību, Juhņēviča norādīja, ka šobrīd tiek pārorganizēts vakcinācijas process. "Šobrīd strādājam pie tā, lai atkal atvērto lielos vakcinācijas centrus Rīgā un papildinātu pašvaldību vakcinācijas centru darbību. Tajās pašvaldībās, kur šobrīd nedarbojas centr, tuvākajā laikā tie atkal sāks darboties. Un pārorganizējam arī izbraukuma vakcināciju," teica Juhņēviča.

Šobrīd pastiprināti tiekot strādāts pie izbraukuma vakcinācijām pašvaldību centros, lai "cilvēki no tuvajiem pagastiem varētu doties uz šo centru un saņemt vakcīnu". Tāpat Vakcinācijas projekta vadītāja norādīja, ka, visticamāk, tuvākajā laikā atjaunos vakcīnbusu darbību Rīgā un Latgales reģionā.

Lielie vakcinācijas centri varētu būt atvērti nākamajā nedēļā.

Jau vēstīts, ka Latvijā līdz šim konstatēti 53 Covid-19 omikrona paveida gadījumi. Ņemot vērā ekspertu ieteikumus, kā viens no svarīgiem līdzekļiem pret omikronu ir balstvakcinācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!