Foto: Publicitātes foto
Tehnoloģiju entuziasti radījuši labdarības projektu "Gaisa Sargs". Tas ir gaisa kvalitātes monitoringa komplekts Latvijas bērniem un jauniešiem. Ar tā palīdzību var noteikt gaisa kvalitāti telpā, portālam "Delfi" pavēstīja projekta pārstāvis Rihards Skrubis

Projekta autori ir paredzējuši ierīci bez maksas piedāvāt skolām, bērnu namiem, bērnu un jauniešu interešu izglītības pulciņiem un citām organizācijām, kurās darbojas bērni un jaunieši.

"Gaisa Sargs" labdarības projektu šobrīd finansē tā autori no pašu līdzekļiem. Lai "Gaisa Sargu" ražošana varētu attīstīties plašākos apmēros, projekta autori aicina cilvēkus iesaistīties ziedojumu kampaņā. Kā preses paziņojumā medijiem norādīja projekta pārstāvis Rihards Skrubis, projektu finansiāli atbalstījis uzņēmums "AS SAF Tehnika", SIA "Nākotnes Saule" un SIA "Erica Synths". Šo uzņēmumu ziedojumi apmaksājuši 145 "Gaisa sargu" komplektus.

Vairāk par gaisa kvalitātes mērītāju "Gaisa Sargs" un iespējām, kā atbalstīt šo projektu, var meklēt šeit.

Projekta komandas pārstāvis aicina dažādas bērnu un jauniešu organizācijas, skolas, bērnu namus, kā arī interešu izglītības iestādes pieteikties bezmaksas komplekta "Gaisa Sargs" saņemšanai, ko var darīt projekta mājaslapā. Pirmie komplekti pie lietotājiem nonāks janvāra mēnesī, lēsa projekta pārstāvis.

Prpjektu īsteno bezpeļņas organizācija, nodibinājums "Atvērta darbnīca make Rīga", plašāk pazīstams kā "Rīgas Hackerspace".

Jau vēstīts, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno uzlabot gaisa kvalitāti skolās, jo nepietiekama ventilācija izglītības iestādēs ir saistīta ar negatīvu ietekmi uz veselību, tai skaitā, vispārēju nogurumu, paaugstinātu infekciju slimību risku, darba spēju samazināšanos, kā arī var kļūt par iemeslu nodarbību kavējumiem, pazeminātai spējai mācīties, kas gala rezultātā var ietekmēt skolēnu sekmību.

Tāpat "Delfi" jau rakstīja, ka Ministru kabinets otrdien, 14. decembrī, lēma novirzīt 4,3 miljonus eiro ogļskābās gāzes gaisa kvalitātes mērītāju iegādei skolās. Vēl vasarā šī summa tika prognozēta 3,7 miljonu eiro apmērā.

Paredzēts, ka gaisa kvalitātes mērītāju piegādāšana un uzstādīšana izglītības iestādēs varētu sākties šā gada beigās un turpināties 2022. gada sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!