Foto: Publicitātes attēls

Ministru kabinets otrdien, 1. februārī, atbalstīja Kultūras ministrijas (KM) priekšlikumu par 5,1 miljona eiro Eiropas Savienības (ES) finansējuma un 900 000 eiro valsts budžeta līdzekļu piešķīrumu Latvijas filmu industrijai, lai nozarē strādājošie vieglāk varētu pārvarēt Covid-19 pandēmijas izraisītās negatīvās sekas. Par iegūtajiem sešiem miljoniem eiro būs iespējams uzņemt 6–8 jaunas Latvijas pilnmetrāžas filmas un seriālus.

KM portālu "Delfi" informēja, ka, lai programmu ieviestu, Nacionālais kino centrs (NKC) īstenos projektu atlasi - izveidos ekspertu padomi un atlasīs projekta sadarbības partnerus – filmu producentus, kuri projekta ietvaros varēs veikt 6-8 filmu un seriālu ražošanu.

NKC ekspertu padome veiks projektu mākslinieciskās un profesionālās kvalitātes vērtējumu, bet projektu atlases un ieviešanas uzraudzību veiks Finanšu ministrijas padotības iestāde – Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA).

NKC projektu pieteikšanu plāno izsludināt līdz 7. februārim. Jaunos seriālus un filmas būs jāuzņem līdz 2023. gada beigām.

"Latvijas valsts simtgades programmā būtiska loma tika atvēlēta arī nacionālā kino tapšanai. Lai noturētu simtgades laikā sasniegto līmeni nozares attīstībā, turpmākajos gados bija svarīgi rast iespējas papildu finansējuma piesaistē: Covid-19 laikā kinonozarei tika piešķirts papildfinansējums un darbība neapstājās, tieši otrādi - tapa un top daudzas jaunas filmas, tā veicinot gan nodarbinātību, gan profesionālo prasmju mērķtiecīgu pielietošanu. Ar šīsdienas valdības lēmumu nozarei būs iespēja divu gadu laikā radīt 6 līdz 8 filmas ar sešu miljonu eiro finansējumu, ko Kultūras ministrija piesaistījusi no "REACT-EU" resursa," sacīja kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA).

"Tā kā Covid-19 pandēmijas izraisītā ārkārtējā situācija un ar tās izplatības ierobežošanu saistītie pasākumi Latvijā, līdzīgi kā citviet pasaulē, ir būtiski ietekmējuši kultūras un radošās nozares, kur strādājošo radošo personu un organizāciju darbība tikusi pilnībā apturēta, Latvijai pieejams ES programmas "REACT-EU" finansējums, kura ietvaros paredzēts sniegt atbalstu kultūras un radošajām nozarēm krīzes seku pārvarēšanai gan tās laikā, gan arī pēc tās," pauda ministrijā..

Atbalsts tiks īstenots trīs virzienos. Pirmais paredz atbalstu profesionālām nevalstiskām kultūras nozares organizācijām; otrais - daudzpusīgas profesionālās mākslas pieejamības nodrošināšana nacionālas vai reģionālas nozīmes attīstības centros Latvijā; trešais - atbalsts kino industrijas uzņēmumiem, veicinot to profesionālo kapacitāti un izaugsmi.

Atbalsta nosacījumus katram no virzieniem paredzēts izstrādāt atsevišķu Ministru kabineta noteikumu veidā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!