Foto: Shutterstock

Saeima ceturtdien, 3. februārī, noraidīja opozīcijas izstrādātos priekšlikumus atcelt prasību bērniem nēsāt maskas, atcelt un atmaksāt piemērotos naudas sodus par sejas masku nelietošanu, kā arī atteikties no Covid-19 sertifikātu izmantošanas Latvijā. Visasāko kritiku opozicionāri pauda par prasību bērniem valkāt sejas maskas.

Opozīcijas deputāti izstrādāja trīs lēmumu projektus, ar kuriem tika rosināts uzdot valdībai veikt izmaiņas spēkā esošajās epidemioloģiskās drošības prasībās.

Opozīcija rosināja līdz 2022. gada 1. martam izstrādāt normatīvo regulējumu, kas paredz atcelt prasību par obligātu sejas masku lietošanu 1.–6. klases izglītojamiem izglītības procesā mācību telpā.

Šī prasība tika pamatota ar faktu, ka no šā gada 25. janvāra publiskās vietās, lai ievērotu epidemioloģiskās drošības pasākumus, atļauts lietot tikai medicīniskās sejas maskas vai FFP2 respiratorus, savukārt izglītības procesā iekštelpās izglītojamie pamata un vidējās izglītības pakāpē, kā arī bērni vecumā no septiņiem līdz 12 gadiem, varēs turpināt lietot arī nemedicīniskos (auduma) mutes aizsegus.

Tāpat opozīcija rosināja dot valdībai uzdevumu izstrādāt normatīvo regulējumu un veikt citas nepieciešamās darbības, kas paredz nekavējoties atteikties no Covid-19 sertifikātu izmantošanas Latvijā un atcelt visus noteiktos ierobežojumus personām, kurām nav Covid-19 sertifikāta.

Šīs izmaiņas tika pamatotas ar to, ka viens no digitālā Covid-19 sertifikāta sākotnējiem ieviešanas mērķiem Eiropas Savienībā bija atvieglot brīvu personu pārvietošanos pandēmijas laikā, tāpat patlaban ar Covid-19 slimo gan vakcinētas, gan nevakcinētas personas, turklāt pēc jaunākajiem statistikas datiem, saslimušo vidū vakcinētas personas ir vairāk, kā nevakcinētas.

Covid-19 sertifikāta atcelšana arī tika pamatota ar to, ka strikto ierobežojumu dēļ personām, kurām nav Covid-19 sertifikāta, Latvijā trūkst darbaspēks, tostarp pedagogi. Tāpat, opozīcijas deputātu ieskatā, Covid-19 sertifikāts pēc būtības ir zaudējis patieso vērtību, ko apliecina fakts, ka vakcinācija ir maz efektīva, lai pasargātu no inficēšanās ar jaunajiem Covid-19 paveidiem,

Opozīcija arī vēlējās uzdot valdībai līdz 1. martam izstrādāt normatīvo regulējumu un veikt citas nepieciešamās darbības, kas paredz atcelt un atmaksāt visus piemērotos naudas sodus par mutes un deguna aizsega nelietošanu normatīvajos aktos paredzētajos gadījumos.

Šī prasība tika pamatota ar to, ka no 25. janvāra publiskās vietās, lai ievērotu epidemioloģiskās drošības pasākumus, atļauts lietot tikai medicīniskās sejas maskas vai FFP2 respiratorus. Opozīcija arī atsaucas uz Igauniju, kurā ir līdzīga situācija ar Covid-19 izplatību, bet šī valsts pret iedzīvotājiem nav īstenojusi tik izteiktu sodu piemērošanas politiku kā Latvijā.

Opozīcijas deputāte Ramona Petraviča (Neatkarīgie) pauda, ka virkne valstu pakāpeniski atsakās no Covid-19 sertifikātu izmantošanas, jo tiem vairs nav pamata. Viņa kritizēja valdību, kas vilcinās lemt par attiekšanos izmantot Covid-19 sertifikātu.

Arī deputāts Ivars Zariņš (S) uzsvēra, ka Covid-19 paveida omikrona specifikas dēļ nav vairs loģiski un pamatoti uzturēt prasību par sertifikāta izmantošanu. Viņa ieskatā, infekcijas izplatību iespējams ierobežot ar efektīvākiem risinājumiem, piemēram, nodrošinot telpās gaisa ventilāciju.

Karina Sprūde (Neatkarīgie) atsaucās uz Latvijas Ārstu biedrības vadītājas Ilzes Aizsilnieces iepriekš pausto, ka prasība bērniem valkāt sejas maskas apdraud viņu veselību, jo maskas ir noklātas ar pesticīdiem. Deputāte rosināja atcelt prasību par pienākumu bērniem valkāt sejas maskas. Tāpat Sprūde pauda, ka Latvijā netiek runāts par pētījumiem, kuros runāts par vakcinācijas ietekmi uz pandēmiju, par to, ka jauniešu vidū aug pašnāvību skaits. Viņa uzsvēra, ka no Covid-19 Latvijā miris viens bērns, bet pašnāvības izdarījuši daudz vairāk jauniešu.

Savukārt Zariņš uzsvēra, ka prasība bērniem nēsāt maskas nav sasniegusi mērķi, ko apliecina saslimstības ar Covid-19 izplatība bērnu vidū.

Opozīcijas deputāts Aldis Gobzems (Neatkarīgie) pauda, ka pienākums bērniem valkāt sejas maskas ir juridisks noziegums. Viņš to pamatoja ar faktu, ka bērnība ir laiks, kad bērniem jānostiprina imunitāte, un to var izdarīt, inficējoties ar vīrusu. Gobzems uzsvēra, ka, ļaujot bērnam izslimot vīrusu, "tiek nostiprināta viņa imunitāte visai dzīvei".

"Liedzot to, pret bērniem tiek izdarīts noziegums. Piespiedu kārtā likt maziem bērniem aizsegt seju, tas liedz piekļūt skābeklim, un tas samazina bērna spriestspēju. Tas ir noziegums pret bērniem [..] Šis ir noziegums pret cilvēci un tam nav noilguma. Agrāk vai vēlāk atbildīgie tiks saukti pie atbildības," sacīja Gobzems.

Arī opozīcijas deputāts Māris Možvillo (Neatkarīgie) kritizēja koalīcijas attieksmi pret bērniem un viņu veselību, pieļaujot, ka "varbūt tiekam gatavoti kam lielākam, ka mums vairs nebūs bērni". "Vai tiešām jānotiek kaut kam ārkārtējam, lai jums atvērtos acis," pauda Možvillo.

Arī opozīcijas deputāts Viktors Valainis (ZZS) kritizēja prasību bērniem valkāt sejas maksas, kas, viņa ieskatā, nav skaidra prasība un tā nesasniedz mērķi. "Prasībā bērniem valkāt sejas maskas spilgti parādās valdības glupība," secināja Valainis.

Jau vēstīts, ka šā gada 28. februārī beigsies ar Covid-19 izplatības ierobežošanu ieviestā ārkārtējā situācija, bet līdz tam vēl tiek meklēti risinājumi ierobežojumu atcelšanai vai mīkstināšanai. Latvija arī mēģinās saskaņot Covid-19 ierobežojumus ar Lietuvu un Igauniju, 31. janvārī pēc koalīcijas partneru sadarbības sanāksmes preses konferencē pavēstīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Savukārt otrdien, 1. februārī, valdības sēdē Jaunās konservatīvās partijas ministri rosināja diskutēt par atsevišķu epidemioloģiskās drošības pasākumu pārskatīšanu ātrāk par 1. martu, tomēr pārējie valdības pārstāvji šajā diskusijā neiesaistījās, mudinot nesasteigt lēmumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!