Foto: LETA

No epidemioloģiskā viedokļa ierobežojumu mīkstināšana būtu pareiza tad, kad Covid-19 saslimstība vairs nepieaugtu, Latvijā šādas situācijas šobrīd nav, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Rīta Panorāma" norādīja Slimību kontroles un profilakses centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevošķikovs.

Tāpat ierobežojumu mīkstināšana, vērtējot epidemioloģisko situāciju, raisa bažas, jo Latvijā ir liels senioru, kuri nav vakcinēti, skaits, teica epidemiologs.

Jāatgādina, ka ceturtdien vairākas mediķu un pacientu organizācijas Veselības ministrijas veselības nozares stratēģiskās padomes sēdē aicināja Latvijā vēl vismaz dažas nedēļas nemīkstināt Covid-19 ierobežojumus.

Runājot par Covid-19 izplatību, Perevoščikovs lēsa, ka laboratoriju testēšanas kapacitāte ir izsmelta. "Testu skaits pēdējā laikā ir stabilizējies, vairs nav pieauguma. Tas nozīmē, ka principā sasniegts maksimālā kapacitāte. Slimnieku skaits tomēr ir daudz lielāks (nekā liecina atklāto gadījumu skaits)," vērtēja epidemiologs.

Pēdējo septiņu dienu laikā atklāto Covid-19 gadījumu skaits nav "mainījies tik strauji, cik iepriekš". Saslimšanas gadījumu skaits pieaudzis par 30 %. "Tas ir izskaidrojams arī ar to, ka testu skaits nav pietiekams, lai atklātu lielāku saslimušo skaitu," paskaidroja SPKC pārstāvis.

Savukārt pieaug Covid-19 pacientu stacionēšana. Viena stacionēto pacientu grupa ir tie, kuri slimnīcā nonāk ar pamatdiagnozi Covid-19. "Šis rādītājs principā pieaug, bet pieaug pietiekami lēni. Mēneša laikā šādu pacientu skaits slimnīcā pieaudzis par 80 cilvēkiem," teica Perevošķikovs.

"Savukārt to pacientu skaits, kuriem Covid-19 nav pamatdiagnoze, kuriem šis vīruss konstatēts pie citas diagnozes – šo pacientu skaits mēneša laikā pieaudzis četras reizes. Tas ir ļoti liels pieaugums," vērtēja epidemiologs.

Viņš uzsvēra, ka nedrīkst uzskatīt, ka šiem pacientiem Covid-19 nav kaitīgs. "Tie ir gados veci pacienti, kuriem koronavīruss jau izraisīja smagas sekas, viņiem attīstījušās hroniskas saslimšanas vai arī šis vīruss pasliktināja slimību klīnisko gaitu."

Tāpat Perevoščikovs atgādināja par personāla trūkumu ārstniecības iestādēs, jo ārsti un medmāsas slimo ar Covid-19. "Mēs joprojām esam tajā stadijā, kad slimība turpina izplatīties. Mēs redzam līdzīgu situāciju arī kaimiņvalstīs," teica SPKC pārstāvis.

Latvijā pozitīvo Covid-19 gadījumu skaita īpatsvars pēdējā laikā stabilizējas un ir aptuveni 39 % vai 40 %. "Tas varētu jau liecināt, ka varbūt tuvākajās nedēļās mēs redzēsim, ka slimnieku skaits vairs nepieaugs," pauda Perevošķikovs. Viņš arī norādīja, ka kopumā Eiropas Savienībā Covid-19 izplatība sāk samazināties.

Jau vēstīts, ka trešdien konstatēts 9831 jauns saslimšanas gadījums un saņemti ziņojumi par 12 mirušajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!