Foto: Shutterstock

Ministru kabinets otrdien, 8. martā, atbalstīja grozījumus Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, ar kuriem paredzēts Ukrainas bēgļiem atvieglot mājdzīvnieku ievešanu Latvijā. Gala lēmums par izmaiņām vēl jāpieņem Saeimai.

Likumprojekta anotācijā teikts, ka Krievijas izraisītā bruņotā konflikta rezultātā no Ukrainas izceļojušie civiliedzīvotāji ierodas Latvijā kopā ar mājdzīvniekiem.

Tāpat tiek ievesti suņi no dzīvnieku audzētavām Ukrainā, kā arī iespējama citu dzīvnieku ievešana.

Parastos apstākļos, ievedot dzīvniekus Eiropas Savienībā no trešajām valstīm, ir jāizpilda vairāku normatīvo aktu prasības dzīvnieku veselības jomā.

Tomēr likuma izmaiņu autori norāda, ka esošajā situācijā minēto normatīvo aktu izpilde dzīvnieku ievešanas brīdī nav izpildāma.

Likumprojekts atļauj Ukrainas civiliedzīvotājiem ieceļot Latvijā kopā ar dzīvniekiem un ievest dzīvniekus no Ukrainas, ja tiem nav nodrošināta dzīvnieku veselības jomu regulējošajos normatīvajos aktos noteikto prasību izpilde.

Zemkopības ministrijai uzdots izstrādāt kārtību, kādā dzīvniekus reģistrē un nodrošina tiem veselības prasību izpildi, kā arī nosaka dzīvnieku veselības obligāto prasību izpildes nodrošināšanā veicamo pasākumu apmaksas maksimālo apmēru.

Jau vēstīts, ka Ministru kabinets otrdien vienojās par plašām izmaiņām Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, atvieglojot Ukrainas bēgļiem darba gaitu sākšanu Latvijā, sevišķi farmācijas nozarē. Tāpat ar grozījumiem likumā plānots paplašināt nodokļu atlaides uzņēmumiem, kas ziedo Ukrainai un tās iedzīvotājiem.

Lai izmaiņas stātos spēkā, tās vēl jāatbalsta Saeimā.

Jau ziņots, ka Krievijas iebrukums Ukrainā, kura laikā tiek terorizēti bombardēti civiliedzīvotāji, ilgst jau gandrīz divas nedēļas. Latvija un citas valstis steigušās palīgā kara postītajai valstij.

Kijeva turpina uzstāt uz nepieciešamību slēgt gaisa telpu virs Ukrainas, lai pārtrauktu Maskavas dominanci gaisā un civilās infrastruktūras bombardēšanu. Krievija neapstāsies Ukrainā, brīdina Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Delfi" turpina sekot notikumiem kara 13. dienā teksta tiešraidē.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!