Foto: AP/Scanpix/LETA

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina Latvijas dzīvnieku glābšanas biedrības un privātpersonas, kas meklē veidus, kā palīdzēt Ukrainā patversmēs mītošajiem dzīvniekiem, nepārvest šos dzīvniekus uz Latviju, portālam "Delfi" norādīja dienestā.

PVD pārstāve Ilze Meistere preses paziņojumā medijiem pauda, ka Ukrainas patversmēs mītošo dzīvnieku nekontrolēta pārvešana uz Latviju var radīt riskus cilvēku un dzīvnieku veselībai Latvijā. Ukrainā esot plaša trakumsērgas izplatība.

Dzīvnieku patversmēs galvenokārt nonākot klaiņojoši dzīvnieki, kuriem nav saimnieka. Parasti šie dzīvnieki arī neesot vakcinēti un nav zināms viņu veselības stāvoklis.

"Trakumsērgai, kas ir bīstama un letāla slimība gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem, ir garš inkubācijas periods (līdz pat 6 mēnešiem), tāpēc pastāv iespēja, ka no Ukrainas patversmēm ievestie dzīvnieki jau ir inficēti, bet tiem vēl nenovēro trakumsērgas pazīmes, jo dzīvnieks vēl atrodas inkubācijas periodā un izskatās šķietami vesels," skaidroja PVD pārstāve.

Potenciāli slimu dzīvnieku ievešana apdraud ne tikai pašu ievedēju, bet arī citu cilvēku un dzīvnieku veselību, atgādina PVD.

Kopš 2014. gada Latvijā oficiāli nav reģistrēta inficēšanās ar trakumsērgu.

Šobrīd, ieceļojot Eiropas Savienībā (ES) no Ukrainas, atvieglotas ieceļošanas prasības attiecas uz dzīvniekiem, kuri ieceļo kopā ar saviem saimniekiem – Ukrainas iedzīvotājiem, kuri meklē patvērumu ES.

Pēc ieceļošanas, dzīvnieka īpašniekam jāvēršas tuvākajā veterinārajā klīnikā, lai bez maksas dzīvnieku vakcinētu, čipētu un reģistrētu, atgādināja Meistere.

Jau vēstīts, ka šobrīd precīzs Latvijā iebraukušo Ukrainas kara bēgļu skaits nav zināms, taču Iekšlietu ministrijā strādā pie tā, lai ieviestu vienotu uzskaites sistēmu un skaitļus apkopotu.

Šobrīd sākusies trešā nedēļa kopš Kremlis deva pavēli sākt iebrukumu Ukrainā.

Krievijas spēku nespēja īsā laikā sasniegt militāros mērķus – neviena no Ukrainas lielajām pilsētām nav kritusi – iebrucēji arvien brutālāk pievēršas civiliedzīvotāju terorizēšanai. Jauns nežēlības un cinisma līmenis tika sasniegts trešdien, kad ielenktajā Mariupolē bombardēšanā cieta dzemdību nams.

Portāls "Delfi" notikumiem turpina sekot teksta tiešraidē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!