Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Lai sniegtu atbalstu Ukrainas bēgļiem, valsts budžeta programmu "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" plānots palielināt par 50 miljoniem eiro, liecina Finanšu ministrijas (FM) sagatavotais rīkojuma projekts, kas gan vēl jāapstiprina valdībā.

Tādējādi šogad neparedzētiem gadījumiem kopumā būs novirzīti 745 miljoni eiro.

2022. gada budžetā neparedzētiem gadījumiem tika paredzēti 82,57 miljoni eiro, tomēr jau 6. janvārī valdība lēma neparedzētiem gadījumiem novirzīt vēl papildu 300 miljonus eiro, lai nodrošinātu finansējumu Covid-19 seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem un vienreizējām valsts budžeta investīcijām.

Nedaudz vēlāk valdība lēma neparedzētiem gadījumiem novirzīt vēl 250 miljonus eiro, kas tika novirzīti atbalsta pasākumiem energoresursu cenu krīzē. Marta beigās valdība par 62,5 miljoniem eiro palielināja neparedzētiem gadījumiem pieejamos līdzekļus, lai stiprinātu valsts aizsardzības spējas un iekšējo drošību.

FM informēja, ka pasākumu plāna personu no Ukrainas masveida ierašanās gadījumā Latvijā īstenošanai indikatīvi nepieciešams finansējums 56 803 536 eiro.

Vienlaikus ministrijā atzina, ka līdz šā gada 21. aprīlim atbalstam Ukrainas civiliedzīvotājiem Ministru kabinets jau ir izdevis rīkojumus par līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" 11 689 349 eiro apmērā.

Tāpat patlaban saskaņošanas procesā ir priekšlikums par finansējuma, kas nepārsniedz 12 985 675 eiro, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, lai nodrošinātu pašvaldību izdevumu segšanu reizi mēnesī, kas pašvaldībām radušies, nodrošinot atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem.

Plānots, ka valdība tuvākajā lems palielināt neparedzētiem gadījumiem pieejamo līdzekļu apmēru.

FM piebilda, palielinot apropriāciju par 50 miljoniem eiro, attiecīgi palielināsies valsts konsolidētā budžeta finansiālais deficīts.

Jau vēstīts, ka 2021. gadā neparedzētiem gadījumiem tika novirzīti 2,12 miljardi eiro, lai mazinātu Covid-19 pandēmijas radītās negatīvās sekas.

Budžeta programma "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" ir paredzēta, lai segtu budžetā neparedzētus izdevumus katastrofu un dabas stihiju seku novēršanai, to radīto zaudējumu kompensēšanai, valsts pārvaldes uzdevumu nodrošināšanai gadījumos, ja netiek izpildītas līgumsaistības un no sadarbības partnera tiek iekasēts vai ieturēts līgumsods vai procentu maksājums par saistību neizpildi, kā arī citiem neparedzētiem gadījumiem un valstiski īpaši nozīmīgiem pasākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!