Foto: LETA

Rīgas dome nesaskaņos Latvijas Krievu savienības (LKS) plānoto mītiņu piektdien Rātslaukumā, portālam "Delfi" apstiprināja domē.

Šobrīd pašvaldība gatavojot motivētu atteikumu, kurš organizatoriem tiks iesniegts ceturtdienas laikā.

LKS savā "Facebook" lapā paudusi, ka nosoda 10. maijā pie pieminekļa Uzvaras parkā atstāto ziedu aizvākšanu. Vienlaikus norādot, ka "briesmas draud ne tikai ziediem, bet arī piemineklim", politiskais spēks aicina 13. maijā pulksten 15 pulcēties uz mītiņu Rīgas Rātslaukumā.

LKS priekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs portālam "Delfi" sacīja, ka pagaidām viņa rīcībā nav informācijas par to, ka dome nav saskaņojusi šo pasākumu – to plānots uzzināt tikai vēlāk pēcpusdienā.

Vaicāts, vai gadījumā, ja pasākums netiks saskaņots, piektdien tāpat apsver pulcēties Rātslaukumā, Mitrofanovs sacīja, ka likumu pārkāpt neplāno.

"Kad mums būs oficiāls lēmums, būs neliela sapulce, un tad mēs paziņosim, kā mēs rīkosimies. Bet mēs jebkurā gadījumā negrasāmies pārkāpt likumu," pauda politiķis.

Tāpat viņš atklāja, ka saistībā ar šī pasākuma nesaskaņošanu partija potenciāli plāno vērsties tiesā.

Vaicāts, kādas opcijas tiek izskatītas kontekstā ar piektdienas mītiņu gadījumā, ja tas netiek saskaņots, Mitrofanovs teica, ka šobrīd to neatklās, jo "tas var ietekmēt pārrunas ar [Rīgas domes] izpilddirektoru".

"Delfi" jau rakstīja, ka otrdienas, 10. maija, rītā pie pieminekļa Uzvaras parkā ar ekskavatoru novākti tur 9. maijā noliktie ziedi. Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas meži" ziedus no pieminekļa pakājes novāca, jo pirmdien, dienas laikā, tie novītuši, bet naktī apsaluši. Uzņēmums skaidro, ka līdzīga kārtība piekopta arī citus gadus.

Pēc tam, otrdienas garumā, cilvēki atkal devās pie pieminekļa nolikt ziedus. Šajā laikā tikušas atskaņotas arī, piemēram, padomju laiku dziesmas, kā arī manīta Krievijas un Padomju Savienības simbolika. Otrdienas vakarā ap pulksten 22.30 Valsts policijas Speciālo uzdevumu bataljonam izdevies izklīdināt sanākušos.

Šie notikumi izraisīja plašu rezonansi sabiedrībā, polarizējot un veicinot neapmierinātību gan šādas rīcības pretinieku, gan atbalstītāju vidū.

Saistībā ar piektdien plānoto mītiņu iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) vietnē "Twitter" norādījusi, ka Valsts drošības dienests Rīgas domei sniegs negatīvu atzinumu. Arī Rīgas mērs Mārtiņš Staķis trešdien LTV raidījumā "Šodienas jautājums" pauda, ka pasākums nebūtu saskaņojams.

Turklāt arī Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks uzsvēra, ka gadījumā, ja piektdien cilvēki sapulcēsies uz šo nesaskaņoto piketu, policijai pret to būs "nulles tolerance".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!