Foto: LETA/Delfi

Rīgas dome neatļaus Latvijas Krievu savienībai (LKS) rīkot protesta akciju pie pieminekļa Pārdaugavā, žurnālistiem pirmdien paziņoja Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange.

Viņš apstiprināja, ka pašvaldība saņēmusi LKS pirmdien, pulksten 19, plānoto protesta akcijas pieteikumu. Ņemot vērā drošības iestāžu atzinumu par situāciju, kā arī to, ka pasākums tika plānots teritorijā, kas šobrīd tiks norobežota ar žogu saistībā ar demontāžas procesu, dome akciju neatļaus, uzsvēra Lange.

LKS līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs portālam "Delfi" sacīja, ka aizliegumu noteikti pārsūdzēs. Vienlaikus viņš norādīja, ka, pēc šī brīža izpratnes, pastāv iespēja, ka dome pārkāps likumu, jo tas paredz, ka pilsētas administrācijai šādos gadījumos būtu mutiski jāinformē iesniedzējs un jāpiedāvā citi varianti.

Tas gan šobrīd vēl nav noticis, bet, kā uzskata Mitrofanovs, par to, ka iesniedzēji varētu netikt informēti noteiktajā kārtībā, liecinot Langes teiktais. Līdz ar to, ja LKS netiks informēta un tai netiks piedāvāti citi varianti, savienība vērsīsies tiesā gan par šo aspektu, ko LKS saskata kā likumā noteiktās kārtības neievērošanu, gan arī par protesta akcijas aizliegumu.

"Jebkurā gadījumā mēs vērsīsimies [tiesā]. Mēs bijām gatavi jebkurai notikumu attīstībai. Protams, ka mēs pārsūdzēsim aizliegumu," norāda Mitrofanovs.

Tāpat LKS līdzpriekšsēdētājs sacīja, ka saņem "ziņas no maz pazīstamiem un vispār nepazīstamiem cilvēkiem par to, ka viņi tuvāko dienu laikā plāno tur iet un protestēt". "Tie cilvēki nav saistīti ar mums. Mēs nevaram viņiem tā vienkārši aizliegt iet. Es pasvītroju, runa ir nevis par šodienas sapulci, bet tuvākajām dienām," atklāja Mitrofanovs, piebilstot, ka šo cilvēku došanās protestēt nebūs saistīta ar LKS.

Kā ziņots, pirmdien, 22. augustā, uzsākti sagatavošanās darbi, lai nojauktu Uzvaras parkā esošo pieminekli. Demontāžu atbalstošu lēmumu Rīgas dome pieņēma 13. maijā.

Mitrofanovs jau iepriekš norādīja, ka, ja LKS aizliegs pirmdien, 22. augustā, rīkot protesta akciju pret pieminekļa Pārdaugavā nojaukšanu, tā plāno vērsties tiesā. Pēc organizatoru aplēsēm pasākumā bija plānots piedalīties ap 100 cilvēkiem.

Tāpat ziņots, ka gala lēmums par padomju režīma slavinošu pieminekļu demontāžu tika pieņemts 16. jūnijā, kad Saeima galīgajā lasījumā pieņēma likumu par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā. Tas paredz, ka šādu objektu, tostarp arī Pārdaugavā esošā pieminekļu kompleksa, demontāžu būs jāveic līdz 15. novembrim.

Kopējās demontāžas izmaksas ar pievienotās vērtības nodokli ir 2 131 899 eiro. No šīs summas aptuveni 18% aizies teritorijas labiekārtošanai, 45% – baseina nojaukšanai un aizbēršanai, 24% – postamentu, tehnisko telpu un pamatu demontāžai un 7% – obeliska un skulptūru demontāžai. Būvlaukuma iekārtošanai un uzturēšanai būs nepieciešami 3% līdzekļu un vēl 3% –inžinierkomunikāciju aizsardzībai un pārkārtošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!