Foto: LETA

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija iesaistīsies Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) sarunās par arodbiedrības prasībām un iespējamo streiku.

Trešdien, 31. augustā, notikušajā Saeimas komisijas sēdē LIZDA vadītāja Inga Vanaga informēja, ka izlīgšanas komisija beigs darbu 7. septembrī.

Ja līdz šim datumam netiks panākts kompromiss, tad 12. septembrī tiks iesniegts streika pieteikums un 19. septembrī sāksies pedagogu streiks.

LIZDA vadītāja trešdien lūdza komisiju rast iespēju līdz 7. septembrim izskatīt jautājumu par arodbiedrības prasībām un iespējamo streiku.

Saeimas atbildīgās komisijas vadītājs Arvils Ašeradens (JV) piekrita minētos jautājumus pārrunāt 6. septembrī gaidāmajā komisijas sēdē.

Jau vēstīts, ka, uzturot divas galvenās prasības – par valdības dokumentos solītu un iepriekš definētu pedagogu atalgojuma principu ievērošanu, kā arī par darba slodzes sabalansēšanu ātrāk nekā sešu gadu periodā – LIZDA Padome pieņēmusi vienbalsīgu lēmumu sākot ar 19. septembri organizēt izglītības un zinātnes darbinieku beztermiņa streiku.

LIZDA iepriekš norādīja, ka, lai gan pēc Padomē notikušajām diskusijām ar izglītības ministri ir radusies zināma cerība par kompromisu iespējamību, tās priekšsēdētāja Inga Vanaga uzsvērusi, ka līdzšinējās bēdīgās pieredzes mācīta, pedagogu saime nav gatava paļauties uz mutiskiem solījumiem, tādēļ streiku varēs novērst tikai reāli valdības lēmumi.

Streika forma būs izglītības un zinātnes darbinieku darba pārtraukšana. Darba pienākumi netiks veikti līdz brīdim, kamēr tiek panākta LIZDA streika prasību izpilde, lai šādi pievērstu atbildīgo valsts amatpersonu un sabiedrības uzmanību kritiskajai nevienlīdzības situācijai nozarē un panāktu streika prasību izpildi.

Streiku vienlaikus uzsāks visu pakāpju pedagogi visos Latvijas reģionos. Streika vieta būs pēc katra streikotāja ieskatiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!