Foto: LETA

Ņemot vērā Krievijā izsludināto mobilizāciju, Ministru kabinets otrdien, 27. septembrī, lēma izsludināt ārkārtējo situāciju uz Latvijas un Krievijas robežas.

Valdība otrdien pieņēma Iekšlietu ministrijas (IeM) izstrādāto rīkojumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu uz Latvijas un Krievijas robežas no trešdienas, 28. septembra, līdz šā gada decembra beigām. Tādējādi ārkārtējā situācija izsludināta Alūksnes, Balvu un Ludzas novados, kā arī robežšķērsošanas vietās. Rīkojums arī paredz slēgt Pededzes robežšķērsošanas vietu.

Rīkojums paredz Valsts robežsardzei veikt pastiprinātu Latvijas un Krievijas robežas uzraudzību, kā arī veikt pastiprinātu ieceļojošo Krievijas pilsoņu robežpārbaudi.

Savukārt Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, Valsts policijai un Valsts drošības dienestam jāsniedz palīdzība Valsts robežsardzei robežkontroles nodrošināšanā.

Robežas uzraudzībā iesaistītajiem noteiks piemaksu par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos.

Ministrija aplēsusi, ka minēto pasākumu īstenošanai nepieciešami 1,86 miljoni eiro.

IeM norādīja, ka pēc Krievijas 21. septembrī pieņemtā lēmuma par daļējās mobilizācijas izsludināšanu, kuras mērķis ir karadarbības Ukrainā pastiprināšana, ir novērojams, ka liels skaits Krievijas pilsoņu vēlas izceļot no Krievijas, līdz ar to pastāv iespējamība, ka strauji var mainīties situācija arī robežšķērsošanas vietās, kuras izveidotas uz Latvijas un Krievijas robežas.

Tāpat, ievērojot Krievijas pilsoņiem noteiktos ieceļošanas Latvijā ierobežojumus, pastāv iespējamība, ka personas mēģinās šķērsot Latvijas un Krievijas robežu nelikumīgi.

"Ņemot vērā piesardzības principu, kas demokrātiskā tiesiskā valstī nozīmē to, ka nav jāgaida līdz brīdim, kad reāls kaitējums jau ir faktiski nodarīts, nepieciešams jau laikus veikt efektīvus un samērīgus pasākumus nolūkā novērst iespējamo apdraudējumu Latvijas iekšējai drošībai," pauda IeM.

Vienlaikus ministrijā atzina, ka gadījumā, ja ārkārtējā situācija netiktu izsludināta, pastāvētu riski, ka, strauji mainoties situācijai uz Latvijas un Krievijas robežas, ievērojot šobrīd noteiktos ieceļošanas ierobežojumus Krievijas pilsoņiem, var palielināties to personu skaits, kuras nelikumīgi šķērso robežu.

Jau ziņots, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins izdeva rīkojumu mobilizēt 300 000 rezervistu, lai novērstu karavīru trūkumu agresijas karā pret Ukrainu.

Tāpat ziņots, ka Saeima 11. augustā atbalstīja Ministru kabineta iepriekš pieņemto lēmumu līdz šā gada 10. novembrim pagarināt ārkārtējo situāciju Latvijas–Baltkrievijas pierobežā - Ludzas, Krāslavas un Augšdaugavas novadā, kā arī Daugavpilī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!