Foto: LETA
Šonedēļ notiekošajā potenciālās nākamās koalīcijas otrajā sarunu raundā "Jaunā vienotība" (JV) izvirzījusi astoņus sarunu tematus, tostarp par ekonomiku, valsts drošību, izglītību, tiesiskumu un veselību, kā arī atbildības jomu pārdali atsevišķās ministrijās.

JV birojā portālu "Delfi" informēja, ka politiskais spēks izstrādājis tematu piedāvājumu partiju diskusijām.

Pirmais temats ir ekonomika. Partijām tiek piedāvāts diskutēt par eksporta uzņēmumu atbalstu, Mājokļu fondu, neatkarība no Krievijas enerģētikā, "zaļais kurss", tostarp vēja parki, saules paneļi utt., kā arī enerģētikas sadaļā rosināts diskutēt par sašķidrinātās dabasgāzes termināli.

Ekonomikas sadaļā arī JV rosina partijas diskutēt par iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadali pēc darbavietas un dzīvesvietas, ostu reformu, kā arī administratīvi teritoriālās reformas pilnveidošanu.

Otrs sarunu temats ir izglītība. Tajā sarunvedēji rosina diskutēt par skolu tīklu, pedagogu atlīdzību, eksaktajām zinībām un eksāmeniem tajās. Tiek arī piedāvāts pārrunāt jautājumu par to, kā sasniegt valsts un privāto finansējumu zinātnei 1,5% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP) līdz 2026. gadam.

Trešais sarunu temats ir drošība, ar to saprotot aizsardzības mācību skolās, Valsts aizsardzības dienesta izveidi, aizsardzības budžeta celšanu līdz 3% no IKP.

Ceturtais sarunu temats ir tiesiskums. JV rosina diskutēt par publisko iepirkumu procedūras vienkāršošanu, valsts kapitālsabiedrību labu pārvaldību un to kotēšanu biržā, kā arī tiek piedāvāts diskutēt par saprātīgu izmeklēšanas un tiesvedību termiņu nodrošināšanu.

Piektais sarunu temats ir par nacionālu valsti, ar to saprotot valodas, imigrācijas un informātīvās telpas drošības jautājumus.

Ārpolitika ir sestais sarunu temats. JV piedāvā partijām diskutēt par konsekventu atbalstu Ukrainai un stingru sankciju politiku pret Krieviju un Baltkrieviju.

Septītais sarunu temats ir veselības, rosinot diskutēt par slimnīcu tīklu un atlīdzības reformas ieviešanu šajā jomā.

Visbeidzot astotais sarunu temats ir par valdības darba organizāciju. JV rosina pārrunāt iespēju izveidot klimata, vides un enerģētikas ministra amatu, Labklājības ministrijas (LM) paspārnē esošo Nodarbinātības valsts aģentūru nodot Ekonomikas ministrijai, tāpat vienā resorā koncentrēt digitālos jautājumus, kā arī LM resoru noteikt kā atbildīgo bērnu lietu jautājumos.

Atbilstoši Valsts prezidenta Egila Levita aicinājumam, partiju apvienība "Jaunā vienotība" (JV) šonedēļ turpinās padziļinātas sarunas par valdības uzdevumiem un darba prioritātēm nākamajiem četriem gadiem, portālu "Delfi" informēja JV birojā.

Otrdien, 11. oktobrī, notiek JV tikšanās ar partiju "Progresīvie", trešdien, 12. oktobrī, JV tiksies ar Apvienoto sarakstu, bet ceturtdien – ar Nacionālo apvienību.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Egils Levits pirmdien, 11. oktobrī, aicinājis Krišjāni Kariņu (JV) turpināt padziļinātas sarunas ar potenciālajiem koalīcijas partneriem un nākamnedēļ atkārtoti ziņot prezidentam par koalīcijas izveides sarunu gaitu.

Patlaban norit sarunas par iespējamo nākamo koalīciju. "Jaunā vienotība" (JV) koalīcijā vēlas redzēt četras partijas – JV, Apvienoto sarakstu (AS), Nacionālo apvienību (NA) un "Progresīvos", tomēr AS un NA nevēlas koalīcijā redzēt "Progresīvos".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!