Foto: Publicitātes foto/Nacionālie bruņotie spēki

Saeimas vairākums ceturtdien, 20. oktobrī, lēma no šīs dienas parlamenta sēdes izslēgt Valsts aizsardzības dienesta likumprojekta un ar to saistīto vairāku likumprojektu izskatīšanu galīgajā lasījumā.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka ar šādu priekšlikumu trešdien, 20.oktobrī, nāca klajā Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija, kura secināja, ka likumprojektus nav iespējams izskatīt tik ātri, kā arī jaunajā regulējumā ir virkne nepilnību, kuras divu nedēļu laikā tiks novērstas.

Pirms balsojuma deputāts Juris Pūce (AP) uzrunāja kolēģus, aicinot tomēr skatīt likumprojektus par valsts aizsardzības dienestu. Viņa ieskatā, Saeimas komisijas priekšlikums būtībā paredz "atlikt iespējami ilgi" valsts aizsardzības dienesta ieviešanu. Pūce pauda cerību, ka nākamā Saeima nevilcināsies ar valsts aizsardzības dienesta ieviešanu.

Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons iepriekš Latvijas Radio atzina, ka, atliekot lemšanu par valsts aizsardzības dienesta likumprojektu, pirmais iesaukums varētu notikt vien nākamā gada jūlijā, nevis janvārī, kā bija paredzēts iepriekš.

Jau vēstīts, ka Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija trešdien, 19. oktobrī, vienojās lūgt Saeimas prezidiju izslēgt no ceturtdien, 20. oktobrī, gaidāmās parlamenta sēdes ar valsts aizsardzības dienesta ieviešanu saistītos likumprojektus.

Šādu lēmumu komisijas vadītājs Juris Rancāns (K) pamatoja ar faktu, ka par likumprojektiem atbildīgā komisija trešdien nespēs izskatīt visus iesniegtos priekšlikumus otrajam, galīgajam lasījumam. Iepriekš šiem likumprojektiem tika piešķirta steidzamība, tomēr komisija vienojās aicināt Saeimu to atcelt.

Kā atzina Rancāns, Valsts aizsardzības dienesta likumprojektam otrajā lasījumā iesniegti 102 priekšlikumi, kā arī vairāk nekā 20 priekšlikumi pavadošajos likumprojektos. Viņš pauda skepsi, ka komisija varētu paspēt šīs dienas laikā izskatīt visus priekšlikumus un kvalitatīvi sagatavot jauno regulējumu izskatīšanai Saeimā.

Komisija vadītājs rosināja ļaut nākamajai Saeimai rūpīgi izvērtēt visus priekšlikumus, tostarp izvērtēt, kas likumprojektā būtu uzlabojams. Arī deputāts Ivans Klementjevs (S) piebilda, ka viņš jau iepriekš bijis pret likumprojekta virzīšanu Saeimā, jo tas nav bijis "sagatavots un izdomāts līdz galam".

Aizsardzības ministrijas (AiM) valsts sekretārs Jānis Garisons informēja, ka ministrijas pārstāvji pirmdien tikušies ar Saeimas Juridiskā biroja pārstāvjiem, lai pārrunātu ar likumprojektu saistītas problēmas, tostarp iespējamu vēršanos pret likumu Satversmes tiesā (ST). AiM secinājusi, ka tai nepieciešamas divas nedēļas, lai regulējumu uzlabotu.

AiM parlamentārā sekretāre Baiba Bļodniece (AP) uzsvēra, ka likuma normu apstrīdēšanas risks ST pastāv jebkurā likumā, jo ikvienam iedzīvotājam ir tiesības vērsties ST. Viņas ieskatā, konstatējot šādus pārsūdzības riskus, tie būtu jāmaina, bet patlaban neesot pamata nevirzīt likumprojektu.

"Valsts drošības interesēs likumprojekts būtu jāpieņem tagad, nevis pēc diviem mēnešiem. Valsts ir gatava ieviests aizsardzības dienestu," uzsvēra Bļodniece.

Deputāts Ainars Latkovskis (JV) atbalstīja priekšlikumu trešdien vēl neskatīt likumprojektu otrajā lasījumā. Viņš norādīja, ka virkne Saeimas Juridiskā dienesta priekšlikumu sākas ar vārdiem "aicinām izvērtēt" un "vēršam uzmanību", proti, tie nav izteikti tādā priekšlikumu formā, par kuriem deputāti varētu balsot.

Arī Tieslietu ministrija pārstāve Sanita Armagana pievienojās sacītājam, norādot, ka likumprojektā ir virkne lietu, kas būtu uzlabojamas. Viņa aicināja ar "lielu rūpību strādāt pie šī likumprojekta un to nesasteigt".

Savukārt Tiesībsarga biroja pārstāvji piebilda, ka likumprojektā nav atrisināti vairāki konceptuāli jautājumi, tāpēc tam piešķirtā steidzamība nav pieļaujama.

Arī Saeimas Juridiskā biroja pārstāve Dina Meistere uzsvēra, ka joprojām nav atrisināti vairāki konceptuāli jautājumi, kas būtu risināmi nevis šajā Saeimas komisijā, bet gan atsevišķās darba grupās.

Deputāts Edvīns Šnore (NA) mudināja tomēr skatīt iesniegtos priekšlikumus uz otro lasījumu pat, ja šī komisija nepaspēs izskatīt visus priekšlikumus. Rancāns norādīja, ka šāda pieeja radīs haosu nākamajai Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!