Foto: LETA

Jaunveidojamā Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) Raimonda Čudara (JV) vadībā darbu sāks nākamā gada 1. janvārī, otrdien lēma Ministru kabinets.

Valdība otrdien veica grozījumus vairākos noteikumos, kā arī pieņēma KEM nolikumu. Ministrija tiks veidota apvienojot Ekonomikas ministrijas (EM) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) departamentus.

Paredzams, ka no EM uz jauno ministriju tiks pārceltas 25 amata vietas, tai skaitā Enerģijas tirgus un infrastruktūras departaments un Ilgtspējīgas enerģētikas politikas departaments, valsts sekretāra vietnieka enerģētikas politikas jomā amata vieta un divas tehniskās palīdzības amata vietas.

Savukārt no VARAM uz jauno ministriju tiks pārceltas 23,5 amata vietas, tai skaitā Klimata pārmaiņu departaments, valsts sekretāra vietnieka klimata pārmaiņu jautājumos amata vieta, divas terminētas projekta amata vietas un 0,5 nozares padomnieka amata vieta.

No KEM nolikuma projekta izriet, ka jaunās ministrijas funkcijas būs izstrādāt klimata un enerģētikas politiku, organizēt un koordinēt politikas īstenošanu.

KEM uzdevumi būs izstrādāt un pārraudzīt attīstības plānošanas dokumentu ieviešanu, nodrošināt ārvalstu un citu finanšu instrumentu finansēto klimata un enerģētikas projektu plānošanu, vērtēšanu, ieviešanu, uzraudzību un kontroli, kā arī veicināt pasākumu integrēšanu citu nozaru attīstības plānošanas dokumentos un normatīvajos aktos, kas vērsti uz klimata politikas un enerģētikas politikas mērķu sasniegšanu.

Starp KEM uzdevumiem arī ietverti organizēt un koordinēt normatīvo aktu īstenošanu, izstrādāt ieteikumus un vadlīnijas, koordinēt starptautisko līgumu un konvenciju īstenošanu, koordinēt Latvijas dalību Eiropas Savienības emisijas kvotu tirdzniecības sistēmā, kā arī nodrošināt Latvijas siltumnīcefekta gāzu emisiju un piesaistes inventarizāciju, prognožu sagatavošanu un iesniegšanu.

KEM arī būs jākoordinē siltumnīcefekta gāzu emisiju un piesaistes mērķu izpildes sasniegšanas uzraudzība, jāplāno ar enerģētikas krīzes novēršanu saistītos pasākumus un jānodrošina to vadība, tāpat ministrijai būs jāizstrādā un jāaktualizē klimatneitralitātes stratēģija, šī politikas reglamentējošie tiesību akti.

Ministrija būs arī valsts kapitāla daļu turētāja SIA "Vides investīciju fonds".

Tiesa, vēl nav zināms, kur atradīsies KEM telpas. VARAM gan būs pienākumu nodrošināt jaunajai ministrijai nepieciešamās atbalsta funkcijas – finanšu pārvaldību, personāla pārvaldību, informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju nodrošinājumu, iepirkumu nodrošinājumu, lietvedību, juridisko nodrošinājumu, kvalitātes pārvaldību un iekšējo auditu, Eiropas Savienības un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas jautājumu koordināciju.

Finansējums KEM tiks veidots likumprojekta "Par valsts budžetu 2023.gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025.gadam" sagatavošanas procesā, tostarp par pārdalāmo finansējumu jaunajai ministrijai no EM un VARAM plānots vienoties līdz 2023. gada 13. janvārim.

Finanšu ministrijas aplēses liecina, ka klimata un enerģētikas ministra atlīdzībai un reprezentācijas izdevumiem gadā būtu nepieciešami 121 516 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!