Foto: F64

Partijas "Stabilitātei!" Saeimas deputāti pirms nedēļas sarunā ar Latvijas Televīziju (LTV) noliedza, ka partijas frakcijas telpās uzturētos viņu biedrene Glorija Grevcova, kuras rīcība tieši todien bija nonākusi Saeimas Mandātu un ētikas komisijas dienaskārtībā, bet kura šajā sēdē nepiedalījās un no žurnālistiem vairījās, ceturtdien ziņo LTV raidījums “Panorāma”.

LTV žurnālistiem Grevcovu izdevās nofilmēt caur žalūzijām partijas "Stabilitātei!" frakcijas telpā, lai gan viņas kolēģi noliedza deputātes klātbūtni, un šobrīd noliedz, ka būtu apzināti melojuši.

"lsm.lv" īsi atreferējis LTV žurnālistes un partijas pārstāvju sarunu:
"LTV: Kā nav? Mēs viņu tikko redzējām. Šeit.
"Stabilitātei!" deputāti: Jūs viņu šeit redzat?
Latvijas Televīzija: Jūs varētu viņu pasaukt?
"Stabilitātei!" deputāti: Mēs nepamanījām, ka viņa šeit būtu."

Dienu vēlāk pati Grevcova apstiprināja, ka apzināti izvairījusies no žurnālistiem, sakot, ka jutusies "tiešām ļoti slikti" un nav bijusi gatava runāt, taču uzsverot: "Vienmēr esmu atvērta žurnālistiem".

Kad LTV interesējusies, vai deputāts Igors Judins (S!), jo tieši viņš žurnālistiem iepriekš sacīja, ka Grevcovas frakcijā nav, tik mazā telpā savu kolēģi tiešām nav pamanījis, vai arī apzināti melojis, deputāts atbildēja: "Laikam es nepamanīju". "Lielajā telpā viņas nebija. Varbūt viņa bija citā telpā pie mūsu sekretāres? Es viņu neredzēju," teica Judins, kurš arī noliedza, ka iepriekš būtu melojis.

"Bet, kad iegājāt telpā, es arī redzēju jūsu konkrēto video materiālu, Igors atrodas konkrētajā telpā, viņš paskatījās un cilvēku neredzēja. Teica – nav. Vai tie ir meli, vai tas ir konkrētās situācijas fakta apraksts?", "lsm.lv" atreferē Saeimas deputāta Alekseja Rosļikova (S!) teikto.

"Es domāju, ka [Ogres novada mēra Egila] Helmaņa kunga rīcība, tiekoties ar Putina ietekmes aģentiem Baltijas valstīs, ir daudz briesmīgāka," savu viedokli neslēpa Rosļikovs.

LTV ziņo, ka pārējo Saeimas deputātu vidū nav vienprātības, vai šis jautājums – meloja deputāti vai ne –, kas skar deputāta ētiku, būtu jāvērtē.

Lai gan Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vadītājs deputātu rīcībā saskata vairākus diskutablus punktus, viņš pats komisijā diskusiju nerosināšot. "Droši vien es nebūšu tas, kas šādu iesniegumu iesniegs, jo principā mana nostāja ir tāda, ka mēs pārāk daudz, atvainojiet, lietošu vārdu, kasāmies. Tā vietā, lai mēs Saeimā strādātu, mēs meklējam viens otra kažokā blusas," LTV sacījis Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns (ZZS).

Jau ziņots, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien, 1. februārī, vienojās ierosināt deputāta ētikas kodeksa pārkāpuma lietu pret Grevcovu, vērtējot viņas izteikumus par Latvijas okupāciju.

Ar iesniegumu Saeimas ētikas komisijā iepriekš vērsās deputāts Edvīns Šnore (NA), lūdzot vērtēt Grevcovas izteikumu par Latvijas okupāciju atbilstību deputāta ētikas kodeksam.

Šnore iesniegumā norāda, ka šā gada 22. janvārī Grevcova sociālajos tīklos izplatīja video uzrunu, kas ierakstīta Latvijas Okupācijas muzejā.

Tajā deputāte krievu valodā pauž: "Atnācu uz tā saucamo Okupācijas muzeju. Uz to, kuru kādreiz sauca par Strēlnieku muzeju. Un ziniet, fakti neiet kopā. Gids stāsta savu paralēlo, izdomāto vēsturi. Un uz konkrētiem jautājumiem atbildēt nespēj. Un fakti nesakrīt. Kas tas par muzeju un ar kādu mērķi radīts? Atgādināšu, muzeja nosaukums ir Okupācijas muzejs. Lūk, tā arī dzīvojam. Apskatījām visus eksponātus un sapratām: oi, kā mūs muļķo, oi mūs muļķo... Ja agrāk domāju, ka pie mums ir propaganda, tad, izejot cauri šim muzejam, tu saproti, kas tas ir īsta propaganda."

Šnore uzskata, ka šādi izteikumi ir klaja ņirgāšanās par Latvijas okupācijas radīto postu, klaja necieņa pret okupācijas upuriem un viņiem radītajām ciešanām.

Valsts drošības dienests (VDD) ir noslēdzis pārbaudi saistībā ar Grevcovas publiskajiem izteikumiem Latvijas Okupācijas muzeja apmeklējuma laikā, pieņemot lēmumu uzsākt kriminālprocesu par PSRS un nacistiskās Vācijas īstenotās Latvijas okupācijas iespējamu rupju noniecināšanu.

Pret Grevcovu jau ir uzsākts kriminālprocess par nepatiesu ziņu sniegšanu, kandidējot Saeimas vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!