Foto: LETA

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) pieprasīs Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) demisiju, ja valdība piektdien, 21. aprīlī, akceptēs valdības piedāvāto risinājumu pedagogu algas celšanai, portālam "Delfi" pavēstīja arodbiedrības pārstāve Ilze Zālīte.

Demisiju arodbiedrība pieprasīs, ja valdība akceptēs grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos numur 445 un 376. Šādu lēmumu arodbiedrība pieņēma Padomes ārkārtas sēdē.

"Delfi" jau vēstīja, ka MK piektdien, 21. aprīlī, ārkārtas sēdē lems par pedagogu darba samaksas pieaugumu.

Kā preses paziņojumā medijiem raksta arodbiedrības pārstāve, "demisijas pieprasīšanas galvenais iemesls ir streika vienošanās izpildes novilcināšana, kā arī labas pārvaldības principu ilgstoša ignorēšana".

Otrs demisijas pieprasījuma iemesls, kā norāda LIZDA, ir" Ministru prezidenta arogantā attieksme pret nozares pārstāvju aicinājumu apmeklēt 24. aprīlī plānoto izglītības un veselības nozares darbinieku gājienu". Atbilde, kuru arodbiedrība lūdza sniegt līdz 19. aprīlim, joprojām nav saņemta, pauž Zālīte.

Jau ziņots, ka LIZDA nepiekrīt valdības izstrādātajam pedagogu darba samaksas pieauguma grafikam.

Otrdien, 18. aprīlī, Ministru kabinets atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādāto rīkojumu par pedagogu zemākās darba samaksas likmes pieauguma grafiku laikposmam no 2023. gada 1. septembra līdz 2025. gada 31. decembrim, šim mērķim plānojot novirzīt teju 12 miljonus eiro.

Minētā dokumenta pieņemšanai iebilda LIZDA vadītāja Inga Vanaga, kuras ieskatā IZM aprēķini nav precīzi un nav pārliecības, ka tiks nodrošināts finansējums visu pedagogu streika prasību izpildei.

Vanaga uzsvēra, ka IZM dokumentā nav iekļautas visas pedagogu grupas, piemēram, iestāžu vadītāji, viņu vietnieki, atbalsta personāls, logopēdi, psihologi u.c. Tāpat viņa vēlējās gūt pārliecību, ka darba samaksas pieaugums un slodžu sabalansēšana notiks visās izglītības iestādēs.

"Aicinu nepieņemt rīkojuma projektu un to precizēt. Aprēķinos ir daudz neprecizitāšu," secināja LIZDA vadītāja.

LIZDA lēmusi 24.aprīlī rīkot protesta akciju, kā arī sākt trīs dienu visas Latvijas pedagogu streiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!