Foto: Shutterstock

Ministru kabinets piektdien, 21. aprīlī, ārkārtas sēdē lems par pedagogu darba samaksas pieaugumu, pirmdien, 17. aprīlī, pēc koalīcijas partneru sanāksmes preses konferencē pavēstīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš informēja, ka koalīcijas partneri pirmdien uzklausīja izglītības un zinātnes ministres Anda Čakšas (JV) sniegto informāciju par pedagogu darba samaksas pieaugumu. Partneri vienojās, ka otrdien, 18. aprīlī, valdība uzklausīs Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ziņojumu par pedagogu darba samaksas pieaugumu, bet piektdien, 21. aprīlī, Ministru kabinets ārkārtas sēdē skatīs divus noteikumu projektus, kuros būs noteikts, kādā veidā notiks pedagogu darba samaksas pieaugums.

"Šis ir labs vēstījums visiem pedagogiem, ka valdība divos atsevišķos lēmumos ieviesīs skaidrību par algu pieaugumu," uzsvēra Kariņš un piebilda, ka Čakša līdz valdības sēdei vēl turpinās diskusijas ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību (LIZDA).

Apvienotā saraksta frakcijas vadītājs Edgars Tavars pauda, ka šis ir būtisks progress attiecībā uz LIZDA prasībām, jo tiek sperts viens solis pretī zemākās vienas stundas likmes celšanai, tostarp akadēmiskajam personālam.

Jau vēstīts, ka 14. aprīlī Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) tikšanās laikā ar izglītības un zinātnes ministri Andu Čakšu (JV) un Finanšu ministrijas pārstāvjiem panākta vienošanās par pedagogu atalgojuma grafiku turpmākajiem trim gadiem.

Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) portālu "Delfi" informēja, ka tikšanās laikā tika veikti savstarpēji saskaņoti precizējumi iepriekš sagatavotajā pedagogu darba samaksas grafikā, kā arī tika panākta vienošanās par finanšu avotiem 2023. gadam, kas nodrošinās pedagogu zemākās darba samaksas stundas likmes pieaugumu no šī gada 1. septembra.

Plānotais pedagogu algas pieauguma grafiks paredz, ka no 2023. gada 1. septembra zemākā stundas likme ir 8,5 eiro, izņemot pirmsskolas pedagogus, kuru zemākā stundas likme tiek noteikta 7,75 eiro apmērā.

Sākot ar 2025. gadu, paredzēts, ka pirmsskolas pedagogu stundas atalgojuma zemākā likme tiek izlīdzināta ar pārējo pedagogu zemāko vienas darba stundas likmi.

Atbilstoši izstrādātajam pedagogu zemākās darba samaksas pieauguma grafikam, zemākā mēneša darba algas likme, sākot ar 2023. gada 1. septembri, būs:

  • pedagogam (izņemot pirmsskolas pedagogu, vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības pedagogu, izglītības psihologu, sociālo pedagogu, skolotāju logopēdu, speciālo pedagogu, pedagoga palīgu, izglītības iestādes koncertmeistaru) ar darba slodzi 30 stundas nedēļā – 1020 eiro;
  • vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības iestādes pedagogam, izglītības psihologaam, sociālajam pedagogam, skolotājam logopēdam, speciālajam pedagogam, pedagoga palīgam, izglītības iestādes koncertmeistaram ar darba slodzi 36 stundas nedēļā – 1224 eiro;
  • pirmsskolas pedagogam (40 stundu darba slodze) – 1240 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!