Foto: Shutterstock

Ministru kabinets trešdien, 26. aprīlī, ārkārtas sēdē lēma piešķirt papildus 4 168 067 eiro mērķdotācijas apmēra celšanai par vienu izglītojamo, bet Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) vēl apspriedīs konkrētas detaļas par slodžu sabalansēšanu.

Valdība skatīja grozījumus divos Ministru kabineta noteikumos, ar kuriem paredzēts izpildīt pedagogu streika prasības, tostarp piešķirt papildus finansējumu mērķdotāciju celšanai vienam izglītojamajam vispārējās pamata 1.-6., 7.-9. klasēs un vispārējās vidējās izglītības programmās 10.-12. klasēs.

Tomēr LIZDA vadītāja Inga Vanaga aicināja valdību šos noteikumus šodien vēl nepieņemt, jo arodbiedrībai nav pārliecības par IZM veikto aprēķinu precizitāti. Vanaga uzsvēra, ka ministrijas dati neļauj pārliecināties, ka pietiks finansējums slodžu balansēšanai un darba samaksas pieaugumam.

"Esam saņēmuši datus par algu grafiku, bet nav aprēķinu par slodzes sabalansēšanu. Mēs neizslēdzam, ka finansējums pietiek, bet gribam aprēķinu, cik izmaksās slodzes balansēšana," uzsvēra Vanaga un piebilda, ka pēc LIZDA datiem šis aprēķins patlaban ir negatīvs sešām pašvaldībām.

Vanag aicināja IZM sagatavot precīzu aprēķinu, cik izmaksās slodžu sabalansēšanas prasības visām pedagogu grupām, jo patlaban aprēķini ir tikai par vienu pedagogu grupu – vispārējā izglītībā, bet datu nav par pirmsskolas un profesionālo izglītību.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) paskaidroja, ka valdība lemj par dotācijas piešķiršanu, bet naudas sadali lemj pašvaldības, jo tajās situācija ir atšķirīga. "Es saprotu LIZDA prasību, bet jūs prasāt no IZM ielīst pašvaldību un skolu direktoru domāšanā. Valsts nav skolotāja darba devējs, jo tā ir pašvaldība," uzsvēra Kariņš un aicināja konkrētām pašvaldībām un konkrētu skolu direktoriem vaicāt, kā tiek sadalīta valsts piešķirtā nauda,

Ņemot vērā LIZDA iebildes, ministri vienojās pieņemt IZM virzītos noteikumus, bet vēl diskutēt par to detaļām.

Vanaga valdības pārstāvjiem norādīja, ka arī LIZDA rīcība būs atkarīga no šīs dienas valdības lēmuma.

"Mēs prasām visu pedagogu streika vienošanās izpildi. Pilnīgi visu. Skumji, ka nav aprēķini," secināja LIZDA vadītāja.

Iecerēts, ka par detaļām LIZDA un IZM varētu vienoties līdz nākamnedēļ, 2. maijā, gaidāmajai valdības sēdei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!