Foto: LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija pirmdien, 22. maijā, konstatēja, ka visi trīs Valsts prezidenta amatam izvirzītie kandidāti atbilst Latvijas Republikas Satversmē un Valsts prezidenta ievēlēšanas likumā noteiktajām prasībām.

"Jaunā vienotība" Valsts prezidenta amatam izvirzījusi Edgaru Rinkēviču, partija "Progresīvie" - Elīnu Pinto, bet "Apvienotais saraksts" – Uldi Pīlēnu.

Saskaņā ar Valsts prezidenta ievēlēšanas likumu Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija pārbauda, vai kandidatūras atbilst likumu prasībām.

Valsts prezidenta ievēlēšanas likums nosaka, ka par Valsts prezidentu var ievēlēt Latvijas pilsoni, kurš vēlēšanu dienā ir sasniedzis 40 gadu vecumu un kuram nav citas valsts pilsonības. Likums arī nosaka, ka par Valsts prezidentu var ievēlēt Latvijas pilsoni ar nevainojamu reputāciju.

Vienlaikus likums paredz, ka Valsts prezidenta amatā nevar ievēlēt personu, kura atzīta par personu ar ierobežotu rīcībspēju, izcieš sodu brīvības atņemšanas vietā, ir sodīta par tīšu noziedzīgu nodarījumu, ir vai ir bijusi PSRS, Latvijas PSR vai ārvalstu valsts drošības dienestu, izlūkdienestu vai pretizlūkošanas dienestu štata darbinieks; pēc 1991.gada 13.janvāra darbojusies PSKP (LKP), Latvijas PSR Darbaļaužu internacionālajā frontē, Darba kolektīvu apvienotajā padomē, Kara un darba veterānu organizācijā, Vislatvijas sabiedrības glābšanas komitejā vai tās reģionālajās komitejās.

Komisijas vadītājs Jānis Vucāns (ZZS) informēja, ka atbildīgā komisija vērsās pie Satversmes aizsardzības biroja, Valsts ieņēmumu dienesta, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes, Iekšlietu ministrijas informācijas centra un ģenerālprokuratūras. No visām iestādēm tika saņemtas atbildes, kas nesatur ziņas par kāda no kandidātu neatbilstību likuma prasībām.

Vucāns secināja, ka nav ziņu, kas apšaubītu izvirzīto kandidātu reputāciju.

Deputāts Edmunds Zivtiņš (LPV) interesējās par faktu, ka Pinto nav valsts rezidente. Vucāns informēja, ka no Valsts ieņēmumu dienesta sniegtās informācijas, Pinto nav rezidente nodokļu izpratnē, bet dienestam nav ziņu par to, ka Pinto būtu kaut ko pārkāpusi nodokļu jomā.

Arī Saeimas Juridiskā biroja pārstāvji informēja, ka Pinto nav šķēršļu, lai kandidētu.

Saeimas sēde, kurā paredzētas Valsts prezidenta vēlēšanas, plānota 31. maijā. Patlaban gan nevienam no izvirzītajiem kandidātiem nav pārliecinoša Saeimas atbalsta ievēlēšanai Valsts prezidenta amatā.

Vienlaikus izskan versija, ka Valsts prezidenta vēlēšanas var kalpot par pamatu jaunas koalīcijas izveidei, kurā darbotos "Jaunā vienotība", Zaļo un zemnieku savienība un "Progresīvie".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!