Foto: F64

Rīgas domes deputāti trešdien, 28. jūnijā, noraidīja kolektīvo iesniegumu, kas lūdza galvaspilsētā saglabāt Latvijas un pasaules literātu pieminekļus.

Iniciatīvas autors Vasilijs Tjurins norāda, ka Pieminekļu padomes lēmums par Andreja Upīša, Annas Sakses un Aleksandra Puškina pieminekļu demontāžu ir bīstams precedents, kas nedrīkst atkārtoties – pieminekļi literāriem ir jāliek mierā.

Tos saglabājot, tikšot izbeigta kultūras mantojuma aizdomīga revidēšana un sabiedrība labāk spēs pievērsties esošo problēmu risināšanai.

Rīgas domes sēdē iniciatīvas iesniedzēju pārstāvēja Andrejs Jakovļevs ("Suverēnā vara"), kurš pauda viedokli, ka šobrīd kādam ir vēlme sodīt par politiskajiem uzskatiem.

Viņš arī uzsvēra, ka mūsdienās ir nepieciešama drosme atzīt, ka rakstnieki un pieminekļi ir mūsu vēsture. "Varat izsmiet Upīti, bet jūs nebūtu pabeiguši skolu, neizlasot "Zaļo zemi"," pauda Jakovļevs, lūdzot pārstāt postīt pieminekļus.

Rīgas domes Pieminekļu aģentūras vadītājs Gunārs Nāgels gan norādīja, ka īsti nav skaidrs, ko iniciatīvas autori vēlas panākt, jo brīžiem ir runa par Latvijas literātiem, citviet – par pasaules. Tāpat iesniegums neesot faktuāli precīzs – atbalstīta pieminekļu pārvietošana, nevis demontāža, turklāt atsevišķi pieminekļi pārvietoti jau vairākas reizes iepriekš. Viņš aicināja deputātus iniciatīvu nevirzīt izskatīšanai Pieminekļu aģentūrā.

Kaimiņvalsts maigā vara un termometrs

Jau jautājumā par to, vai iniciatīvu virzīt tālāk vai nē, deputāti nebija vienisprātis. Miroslavs Mitrofanovs (LKS) frakcijas vārdā aicināja atbalstīt tālāko izskatīšanu, jo iniciatīva nav saistīta ar kādu no partijām, kas pārstāvētas domē. Arī paraksti savākti pietiekami ātri, kas liecinot, ka pieminekļu saglabāšana rīdziniekiem rūp.

Savukārt vicemēre Linda Ozola norādīja, ka diskusija nenotiek pēc būtības – tas esot pretvalstisku spēku mēģinājums sabotēt valsti. Ozola mudināja klātesošos deputātus apzināties, ka valsts drošība stāv pāri jebkurā lēmumā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!