Fоtо: LETA

Rēzeknes domes priekšsēdētājam Aleksandram Bartaševičam ("Kopā Latvijai") un domei ir jāatbild par saviem lēmumiem, uzskata valdību veidojošie politiskie spēki.

Jautājums par Rēzeknes finanšu grūtībām bijis viens no pirmdien, 7. augustā, notikušās koalīcijas sanāksmes sarunu tematiem.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) atzina, ka valdība seko līdzi situācijai Rēzeknē, piemēram, Finanšu ministrija aicinājusi Valsts kontroli revidēt minēto pašvaldību, savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) veiks savu neatkarīgu auditu.

Rēzekne

"Balstoties uz izvērtējuma rezultātiem, pēc vajadzības pieņemsim jebkādus mērus. Atvērts jautājums ir par Rēzeknes mēra un domes atbildību šajā procesā," secināja Kariņš.

Savukārt "Apvienotā saraksta" Saeimas frakcijas vadītājs Edgars Tavars uzsvēra, ka "mēs zinām, kas ir atbildīgs par budžeta nekvalitatīvu izlietojumu".

"Ar augstu varbūtību var rēķināties, ka Rēzeknes vadītājam būs jāsniedz skaidrojums vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Mārim Sprindžukam (AS), bet pēc tam ministrs lems – Rēzeknes mērs ir vai nav atstādināms no amata, vai tomēr jālemj par kādām plašākām darbībām. Pirmā informācija, kas ir mūsu rīcība, ir kliedzoša, bet ir jāveic likumīgs izvērtējums," uzsvēra Tavars.

Savukārt ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) piebilda, ka Rēzeknes pašvaldībai ir jāspēj pamatot savus lēmumus.

Jau ziņots, ka finanšu grūtībās nonākušās Rēzeknes pašvaldības deputāti Finanšu komitejas sēdē spriedīs par pilsētas budžeta sabalansēšanas iespējām.

Rēzeknes pilsētas budžetā šogad pietrūkst 3,9 miljonu eiro, kas pašvaldībai draud ar finanšu stabilizācijas procesa sākšanu, kad pašvaldības tēriņus kontrolētu Finanšu ministrijas nozīmēts uzraugs.

Pašvaldības vadība ir sākusi meklēt iespējas budžeta taupības pasākumiem, tostarp atlaižot darbiniekus un atceļot atvieglojumus daļai pilsētnieku.

Labklājības ministre Evika Siliņa (JV) pavēstīja, ka Rēzeknes domes iecere samazināt sociālā darba veicējus ir ne tikai tuvredzīga, bezatbildīga un nekalpo iedzīvotāju interesēs, bet tā ir pretrunā gan iedzīvotāju vajadzībām, gan arī ar sociālās politikas pamatnostādnēm, kas paredz sociālo pakalpojumu pieejamību dzīvesvietā un sociālo atbalstu sabiedrības neaizsargātākajai daļai.

Savukārt Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs aicināja Sprindžuku izvērtēt Rēzeknes domes priekšsēdētāja Aleksandra Bartaševiča ("Kopā Latvijai") atbildību saistībā ar Rēzeknes finansiālajām grūtībām.

"Tas, kas tur ir savārīts, prasa padziļinātu izvērtēšanu," intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" teica Rinkēvičs.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !