Foto: DELFI

Tieslietu ministrija (TM) saskaņošanai nodevusi rīkojuma projektu par vienreizējas ārkārtējas kompensācijas piešķiršanu Leona Rusiņa nogalinātās sievietes nepilngadīgajiem bērniem un mātei. Katram no viņiem rosināts izmaksāt 50 000 eiro.

Jau ziņots, ka 16. aprīlī Jēkabpils novadā sava bērna un mātes acu priekšā tika nodurta 1983. gadā dzimusi sieviete. Slepkavību pastrādāja viņas bijušais vīrs Leons Rusiņš, kurš mēnešiem ilgi sievietei draudēja un viņu vajāja, par to regulāri tika ziņots policijai, bet sieviete pasargāta netika. Rusiņš šobrīd ir izsludināts starptautiskā meklēšanā.

31. jūlijā Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs parakstīja vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), kurā aicināja Ministru kabinetu atrisināt jautājumu par vienreizējas kompensācijas piešķiršanu Jēkabpils slepkavības lietā nogalinātās sievietes nepilngadīgajiem bērniem.

Ņemot vērā Rinkēviča priekšlikumu, TM izstrādājusi attiecīgu rīkojuma projektu, par kuru gala lēmums vēl jāpieņem valdībai.

16. aprīlī Jēkabpilī notika traģēdija, kad dzīvību zaudēja cilvēks, kurš valsts aizsardzību tā arī nesagaidīja, jo pēc ilgstošas publiskas un atbildīgām iestādēm zināmas vajāšanas tika nogalināta nepilngadīgu bērnu māte, norāda TM.

"Šis notikums ir izgaismojis valsts nespēju aizsargājot konkrēto sievieti. Tādējādi, lai valsts īstenotu taisnīgus tiesiskas valsts atbalsta pasākumus traģēdijā cietušajiem, parādot, ka valsts ir spējīga uzņemties atbildību situācijā, kad varas atzari nav spējuši nosargāt sievieti no apdraudējuma, par kuriem valsts bija informēta, būtu izmaksājama vienreizēja kompensācija, atlīdzinot kaitējumu, ko nodarījusi valsts nespēja izpildīt savu pienākumu un aizsargāt cilvēka dzīvību," norāda ministrijā.

TM atsaucas uz Eiropas Cilvēktiesību tiesas praksi, kad noteiktās kompensācijas apmērs ir dažāds un svārstās no 24 000 līdz 50 000 eiro.

"Ņemot vērā apstākļu kopumu, kas noveda pie Jēkabpils traģēdijas, par atbilstošu un samērīgu vienreizēju ārkārtēju kompensāciju būtu nosakāma kompensācija 50 000 euro apmērā katram nogalinātās sievietes nepilngadīgajam bērnam un mātei," uzskata TM.

150 000 eiro Rusiņa upura bērniem un mātei tiks piešķirti no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Jau rakstīts, ka Ģnerālprokuratūrā noslēgusies pārbaude par materiāliem un kriminālprocesiem, kuros kā iespējami vainīgā persona norādīts Rusiņš. Pārbaudes rezultātā tiks vērtēta divu prokuroru iespējamā disciplināratbildība.

"Delfi" iepriekš rakstīja par diviem "ierūsējušiem ķēdes posmiem" Rusiņa lietā – policijas un prokuratūras amatpersonām.

Pārbaudes rezultātā ir konstatēts pamats materiālu, jautājumā par divu prokuroru iespējamā disciplinārā pārkāpuma fakta konstatēšanu, iesniegšanai Prokuroru atestācijas komisijai, kā arī materiālu iesniegšanai Prokuroru atestācijas komisijai jautājumā par viena prokurora rīcības izvērtēšanu par iespējamiem Latvijas prokuroru ētikas kodeksa normu pārkāpumiem.

Tāpat Ģenerālprokuratūrā uzsākti divi jauni kriminālprocesi, tajā skaitā par Rusiņa iespējami izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem – vajāšanu un draudiem izdarīt slepkavību un nodarīt smagu miesas bojājumu – pret cietušo tirdzniecības centra "Sēlija" stāvlaukumā.

Foto: DELFI

Pats Rusiņš, kurš tiek meklēts par savas bijušās sievas noslepkavošanu, ir ievietots Eiropola meklētāko noziedznieku datu bāzē. Tajā minēts, ka Rusiņš ir bīstams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!