Foto: Publicitātes foto

Liepājas notekūdeņu attīrīšanas iekārtu pirmsattīrīšanas rezervuāra siena sabrukšana, kas ļāva jūrā ieplūst neattīrītiem notekūdeņiem, videi nodarījusi ap 4000 eiro kaitējumu, aplēsis Valsts vides dienests (VVD).

Kā ziņots, svētdienas, 23. jūlija, pievakarē sabruka notekūdeņu attīrīšanas iekārtu pirmsattīrīšanas rezervuāra siena Liepājā un daļa no attīrīšanas ūdeņiem noplūda jūrā.

VVD portāls "Delfi" uzzināja, ka sienas sabrukšanas dēļ aptuveni 530 kubikmetri notekūdeņu izplūda notekūdeņu attīrīšanas iekārtas (NAI) teritorijā, austrumu virzienā, prom no jūras.

Savukārt pēc avārijas, līdz 24. jūlija vakaram 10 130,46 kubikmetri neattīrītu notekūdeņu tika novadīti Baltijas jūrā caur avārijas izvadu 1,3 kilometru attālumā no krasta.

Aprēķinātais videi nodarītā kaitējuma apmērs ir kopumā 3394, 86 eiro, kas aprēķināts par vidē – augsnē un Baltijas jūrā novadītajiem neattīrītajiem notekūdeņiem.

Vidē un Baltijas jūrā novadītais apjoms ir 10 659 kubikmetri.

Liepājas pašvaldībā iepriekš uzsvēra, ka cilvēku veselībai draudu nav, tomēr paaugstināto vides piesārņojuma risku dēļ jūras piekrastē, cilvēki aicināti tuvāko dienu laikā izvairīties no peldēšanās Dienvidkurzemes novada Medzes pagasta un Liepājas pludmalēs.

Vēlāk ierobežojumi peldēm tika atcelti, jo ūdens paraugu analīzes apliecināja, ka ūdens atbilst peldvietu noteikumiem.

Tikmēr Latvijas Televīzija (LTV) vēstīja, ka Liepājā pēc neattīrīto notekūdeņu noplūdes jūrā netālu izvietotajās viesnīcās viesi atceļ rezervācijas vai pamet viesnīcas.

Policijā par notikušo tika sākts kriminālprocess.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!