Foto: Agris Dzenis/LETA
"Mazā karaļvalsts", kā to dēvē rēzekniete Regita Zeiļa, izputējusi kā pelavas. Tās vadoņa Aleksandra Bartaševiča ("Kopā Latvijai") laikā pilsētā izbūvēta aptuveni sešus metrus plata betona un akmeņu bruģa promenāde. Pilsēta tika pie Rēzeknes Olimpiskā centra. Turklāt dome iecerēja izveidot arī rekreācijas centru. Kā ironizē vēsturnieks un rēzeknietis Agris Dzenis, vietvara varētu ķerties klāt arī starptautiskās lidostas un kosmosa stacijas izbūvei. Tas, kā izriet no domes opozīcijas deputātu paustā, saskanētu ar Bartaševiča ambīcijām, taču ne ar pilsētas maciņa iespējām. Rēzeknē šogad prognozēts budžeta iztrūkums teju četru miljonu eiro apmērā.

Vadonis jau 14 gadus – kas viņš ir?

Rēzeknes domes opozīcijas deputāts Voldemārs Platacis ("Konservatīvie") mēru Bartaševiču nosauc par vadoni un tieši tā raksturo viņa vadības stilu. "Partijā ("Kopā Latvijai") priekšsēdētājs [Bartaševičs] visu nosaka. (..) Mēs [opozīcija] mēģinājām kaut ko iebilst, izteikt savus priekšlikumus, tie visi tiek noraidīti. [Koalīcija pati] gudri zina. Kā mēs smejamies, ir balsojamā mašīna – astoņi pret pieci," viņš stāsta. Rēzeknes domē ir 13 deputāti, tās valdošajā koalīcijā ir partijas "Kopā Latvijai" astoņi deputāti. Opozīcijas acīs koalīcija vairāk ir kā astoņgalvu pūķis, kurš sargā savus dārgumus un silto vietu.

Pilsētas mērs Bartaševičs amatā ir 14 gadus. Varētu teikt, ka vieta politikā ir teju mantots "tronis". Viņa tēvs Anatolijs Bartaševičs bija starp tiem Latvijas Augstākās padomes deputātiem, kas nebalsoja par Latvijas neatkarības deklarāciju.

Arī Rēzeknes mēra jaunākais brālis Mihails Bartaševičs bija politikai pietuvināts – ieņēma domes deputāta krēslu, taču nu jau kādu laiku pievērsies tikai uzņēmējdarbībai. Brāļu "tuvība" jau iepriekš nonākusi mediju un atbildīgo iestāžu redzeslokā – Mihailam Bartaševičam pieder būvniecības uzņēmums "Latgalija". Šī SIA saņēma pašvaldības finansējumu, uzvarot pašvaldības iepirkumos. Turklāt "Latgalija" vēl augusta sākumā – jau pēc tam, kad Eiropas Savienības fondu revīzijas departaments norādīja uz interešu konflikta risku, – turpināja piedalīties gan iesāktos projektos, gan jaunos iepirkumu konkursos, vēstīja Latvijas Televīzija.

VDD redzeslokā

Politiskais spēks

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!