Foto: Zane Bitere/LETA

Elektrības sadales tarifi tiks pārskatīti decembrī, trešdien, 9. augustā, pēc tikšanās ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāvjiem pavēstīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjera birojā portālu "Delfi" informēja, ka Kariņš trešdien tikās ar regulatora priekšsēdētāju Aldu Ozolu, SPRK padomes locekli Intaru Birziņu, SPRK Enerģētikas departamenta direktoru Jāni Negribu un klimata un enerģētikas ministru Raimondu Čudaru (JV).

Tikšanās laikā tika pārrunāti jaunie elektrības sadales tarifi un to pamatotība, SPRK redzējums par iespējamām tarifu maiņām, kā arī citas aktualitātes sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas jomā.

Ministru prezidents tikšanās laikā uzsvēris, ka SPRK, vērtējot sabiedrisko pakalpojumu tarifus, stāv starp valsts monopolu un sabiedrību, aizstāvot patērētāju intereses saistībā ar elektrības sadales pakalpojumiem.

Kariņš sarunā pauda nostāju, ka ir nepieņemami, ka sadales tarifus plānots pārskatīt tikai pēc pusotra gada, tāpēc atzinīgi novērtēja SPRK apņemšanos tos pārskatīt jau šā gada decembrī, ņemot vērā dinamisko situāciju tirgū un citus faktorus.

Tikšanās laikā Klimata un enerģētikas ministrija informēja, ka rosinās paplašināt aizsargāto lietotāju loku, to attiecinot arī uz sadales tarifiem.

Čudars arī apliecināja, ka no valsts puses tiks strādāts pie tā, lai pieslēguma jaudas atjaunošana pēc samazināšanas būtu bez maksas.

Atbilstoši SPRK paustajam skaidrojumam jaunie sadales tarifi atspoguļo reālās elektroenerģijas jaudas un sadales uzturēšanas izmaksas. Tādēļ iedzīvotāji tiek aicināti pārskatīt savu elektrības pieslēgumu jaudas un izvēlēties piemērotāko.

"Delfi" jau vēstīja, ka saistībā ar elektrības rēķinu pieaugumu, jautājums ir par to, vai Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) ir uzdevumu augstumos, pirmdien, 7. augustā, preses konferencē pēc koalīcijas partneru sanāksmes atzina Kariņš.

Viņš atzina, ka izprot cilvēku neizpratni par gaidāmo elektrības cenas pieaugumu, vienlaikus piebilstot, ka "mēs uzdodam vienu pamatotu jautājumu – regulators ir vai nav uzdevumu augstumos? Vai tam, kas tagad parādās iedzīvotāju rēķinos, ir tā jābūt vai nav?"

Tāpat ziņots, ka sabiedrībā izskanējusi neapmierinātība ar jaunajiem tarifiem, turklāt ne tikai starp privātmāju īpašniekiem, kam sagaidāms lielākais izmaksu kāpums.

Rūgtums ir par to, ka, salīdzinot ar līdzšinējo tarifu, maksa par pārvades un elektrības pakalpojumu pieaugs vairākkārt. To apliecina arī "Delfi Bizness" veiktie aprēķini, balstoties uz reāliem lietotāju elektrības un pieslēguma jaudu piemēriem.

Elektrības pārvades un sadales tarifu pieaugums no 1. jūlija aprīļa beigās tika prognozēts vidēji par 32%. Prezentējot jaunos tarifus Saeimas deputātiem, "Sadales tīkls" iepriekš norādīja, ka 90% dzīvokļu īpašnieku vidējais elektrības rēķina pieaugums mēnesī būs 5-7 eiro.

Arī daudzi "Twitter" lietotāji, saņemot jaunos rēķinus, pauduši neapmierinātību.

Ņemot vērā iedzīvotāju publiski izskanējušās bažas par jaunajiem elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu tarifiem, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) izplatījusi paziņojumu, ka tarifi izvērtēti ar augstu rūpību, uz tiem attiecinot tikai pamatotās izmaksas.

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs pavēstīja, ka SPRK apstiprinātais elektrības sadales tarifs nav ne samērīgs, ne prātīgs, ne pamatots un tas ir jāpārskata.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!