Foto: F64

Bijušais Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs apsūdzēts par Covid-19 vakcinācijas sertifikāta pirkšanu un viltotā dokumenta izmantošanu trīs ceļojumu laikā. Lietu nonākusi tiesā. Pats Rimšēvičs savu vainu neatzīst un apgalvo, ka ir vakcinējies, ziņo Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "De facto".

Tiesā 20. oktobrī izskatīja lietu, kurā Rimšēviču apsūdz par 400 eiro maksāšanu, lai bez potēšanās tiktu pie Covid-19 vakcinācijas digitālā sertifikāta.

Prokurore Ilona Kurca šo Rimšēvičam celto apsūdzību nolasīja Rīgas pilsētas tiesas zālē. Apsūdzībā norādīts: "2021. gada jūlijā, izmeklēšanā precīzi nenoskaidrotā laikā, bet ne vēlāk kā līdz 2021. gada 3. augustam, Ilmārs Rimšēvičs vērsās pie personas, pret kuru process ir izdalīts atsevišķā lietvedībā, ar lūgumu noorganizēt viņam iespēju iegūt digitālo sertifikātu par veikto vakcināciju pret Covid-19 bez vakcinācijas veikšanas. Minētā persona informēja Ilmāru Rimšēviču, ka viņam ir iespēja par naudu – 400 eiro – noorganizēt Ilmāra Rimšēviča lūguma izpildi."

Konkrētā lieta izdalīta no apjomīgāka procesa, kurā bija iesaistīta sertifikātu tirgotāju grupa – ārsta palīdze un viņas paziņu ģimene –, kā arī vairāki šāda pakalpojuma saņēmēji, vēsta LTV.

Starp organizatoriem ir arī kāds vakcīnskeptiķu pagrabiņa jeb "Brīvības studijas" satura veidotājs, kurš strādā par ķīmijas skolotāju.

Saskaņā ar apsūdzību, kādā Ziepniekkalna doktorātā no Rimšēviča nākusī nauda vai tās daļa tika nodota medicīnas darbiniecei, kura "E-veselībā" ievadīja Rimšēviča personas datus un atzīmēja, ka viņš ir saņēmis Covid-19 vakcīnu. Lai gan pats Rimšēvičs tur pēc vakcīnas ieradies nebija.

Tiesā Rimšēvičs norādīja, ka viņam apsūdzība esot saprotama, taču viņš tai nepiekrīt, noraida apsūdzībā minētos faktus un sevi par vainīgu neatzīst. Savukārt izvērstas intervijas LTV Rimšēvičs atsaka, pieprasot tās sniegt raidījuma tiešraidē svētdienas vakarā LTV studijā. Savu vakcinēšanos viņš televīzijai īsi komentēja: "Jā, protams, ka es esmu vakcinējies! Protams, ka es esmu vakcinējies, jā. Un es neatzīstu savu vainu, jā. (..) Uzaiciniet mani uz studiju, es jums visu izstāstīšu. Ceļoju ar vakcinācijas sertifikātu."

Jānorāda, ka Rīgas rajona tiesa Jūrmalā jau ceturto gadu skata lietu, kur Rimšēvič ir apsūdzēts par kukuļņemšanu no nu jau likvidējamās "Trasta komercbankas" pārstāvjiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!