Foto: LETA

Par pievienotās vērtības nodokli (PVN) dārzeņiem un augļiem būs jādiskutē, trešdien Latvijas Televīzijas (LTV) radījumā "Rīta panorāma" sacīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Viņa akcentēja, ka šī valdība nav lēmusi par PVN augļiem un dārzeņiem, bet beidzas termiņi, kad PVN likme bija samazināta. Lai turpinātu piemērot šo atlaidi – tas maksātu 36 miljonus eiro, tagad ir vienošanās par 12%, kas atbilst 16 miljoniem eiro. Premjere piebilda, ka viņa tagad ir dzirdējusi arī diskusijas par sporta pedagogiem, kam nepieciešami 5 miljoni eiro.

Saskaitot visu to kopā – "kaut kur šī nauda ir jāatrod," sacīja Siliņa, piebilstot, ka noteikti prasīs attiecīgās jomas ministrei skaidrojumu par sporta pedagogu atalgojumu.

Līdz ar to ir skaidrs, ka diskusijas par budžetu vēl būs, jo vajadzību ir daudz, bet visas apmierināt nevarēšot – izvēles neesot vienkāršas.

Vaicāta, vai ir pārliecināta, ka Labklājības ministrija varēs atrast nepieciešamo finansējumu "mūžīgo bērnu" kopšanai, Siliņa teica, ka "ir ļoti daudz nianšu šajās piemaksās" un tajā, ko valsts maksās. Patlaban ir panākta skaidrība, ka valsts piemaksās pašvaldībai tieši par šādu bērnu kopšanu mājās, veidojot vienādu izklājumu pa visu Latviju, jo līdz šim šīs piemaksas bija katras pašvaldības kompetencē.

Siliņa arī sacīja, ka kultūras ministres minētos 1,2 miljonus eiro, kas nepieciešami amatierkolektīvu atalgojumam, primāri būtu jāmeklē ministrijas bāzes budžetā, tāpat nepieciešamā summa savas iestādes budžetā būtu jāmeklē izglītības ministrei, piemēram, jālūkojas pēc iespējām konsolidēt budžetu.

Jau ziņots, ka ceļu Saeimā uzsācis 2024. gada valsts budžeta projekts – trešdien tā izskatīšana turpināsies Saeimas komisijās.

2024. gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi tiek plānoti 14,5 miljardi eiro, savukārt izdevumi – 16,2 miljardi eiro. Nākamgad budžeta ieņēmumi augs par 1,763 miljardiem eiro, bet izdevumi augs 1,538 miljardiem eiro.

Vispārējas valdības budžeta deficīts 2024. gadā tiek prognozēts 2,8% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), savukārt vispārējās valdības parāds 41% no IKP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!